Provincie Overijssel

Positie Overijssel stevig verankerd in Nota Ruimte

Uitvoering Nota Ruimte kan beginnen

De Tweede Kamer stemde vandaag in met de motie om stedelijke samenwerkingsverbanden financieel te ondersteunen. Het gaat om die samenwerkende steden die niet tot de nationale stedelijke netwerken behoren. Hierdoor is het voor de Stedendriehoek en de IJsseldelta mogelijk om een beroep te doen op financiële steun van het Rijk. Gedeputeerde Rietkerk is blij met de uitkomst. "De positie van Overijssel in de Nota Ruimte is hiermee alleen maar steviger geworden.Het is van groot belang de komende jaren majeure projecten uitvoeringsgereed te krijgen ten behoeve van cofinanciering door het rijk en eventueel Brussel."

Zwolle werd in de Nota Ruimte een scharnierpunt genoemd tussen de Randstad en Noordoost-Nederland. "Het bleef lange tijd onduidelijk wat dit nu precies zou opleveren", aldus Theo Rietkerk, Minister Dekker zei tijdens de kamerbehandeling dat Zwolle meer erkenning verdient. Zwolle krijgt dezelfde status als Leeuwarden. Waarmee Zwolle aanspraak kan doen op instrumenten en financiën van het Rijk.

De provincie Overijssel kon zich vanaf het begin al vinden in de positie van Twente als nationaal stedelijk netwerk en economisch kerngebied. De internationale positie van Twente werd verder versterkt doordat minister Peijs zich in gaat zetten om de A1 / Berlijnspoorlijn opgenomen te krijgen in het Trans-Europese netwerk.

Vitaal Platteland

Het provinciale bestuur is niet blij met de aangenomen motie over de beheersgebieden in de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Deze motie is niet duidelijk. Enerzijds vraagt de Tweede Kamer het kabinet om 90.000 hectare beheersgebied uit de EHS te halen. Aan de andere kant worden alleen die percelen waar boeren een beheerovereenkomst hebben gesloten als Ecologische Hoofdstructuur aangemerkt. Gedeputeerde Piet Jansen: "Het eerste deel van de motie past ons prima. In Overijssel hebben we beheersgebieden voor weidevogels al buiten de EHS gelaten.

Als we echter gehoor geven aan het tweede deel van de motie en dus alleen die percelen toelaten tot de EHS waarvoor een beheersovereenkomst is, zal het agrarisch natuurbeheer afnemen. Ik vraag mij af of dit in de praktijk uitvoerbaar is."

De Tweede Kamer nam ook de motie over de robuuste verbindingen aan. De bedoeling van de robuuste verbindingen is om de grote natuurgebieden in de EHS met elkaar te gaan verbinden.

De oorspronkelijke motie was nogal onduidelijk. Deze motie kon zo uitgelegd worden dat de begrenzing van de robuuste verbindingen ten koste moest gaan van de huidige EHS. Eigenlijk betekende dit het einde van de robuuste verbindingen. De aangenomen motie gaat nu uit van het handhaven van de robuuste verbindingen. Deze gaan dus niet ten koste van de EHS. Er wordt in deze motie alleen meer ruimte gevraagd voor de provincies bij de uitwerking. "Overijssel heeft zich ingespannen om deze motie van tafel te krijgen en nu is gelukkig de angel er uitgehaald. We gaan nu door met het maken van plannen voor de robuuste verbindingen en willen zo snel mogelijk duidelijkheid geven in de gebieden. Het gaat niet alleen om natuur, maar agrariërs kunnen hier belang bij hebben in het kader van de verbrede landbouw", aldus gedeputeerde Jansen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel