Gemeente Roermond

Gewijzigde koers in ontwikkeling voorzieningen Herten

De gemeente Roermond heeft een gewijzigde koers ingezet voor de ontwikkeling van voorzieningen in Herten. Bij het alternatieve plan dat de afgelopen weken is ontwikkeld staan de haalbaarheid en de snelheid om de voorzieningen in Herten te ontwikkelen centraal. De gemeente zet hiermee in op het op korte termijn realiseren van voorzieningen in Herten.

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van Roermond heeft op 21 september 2000 een Masterplan vastgesteld voor de ontwikkeling van de voorzieningen in Herten. Nieuwe Borg Projectontwikkeling en Wonen Zuid zijn aan de slag gegaan met de uitwerking van een haalbaarheidsstudie. Deze haalbaarheidsstudie voorzag in de ontwikkeling van de locatie Putkamp, de centrumlocatie voor de voorzieningen in Herten. Daarbij zouden een zorgcentrum, 40 aanleunwoningen, een supermarkt, 20 koopappartementen, speciaalzaken en een gezondheidscentrum gerealiseerd worden.

Nieuwe plannen

Het afgelopen jaar is gewerkt aan het concretiseren van het plan. Door nieuwe ontwikkelingen, zoals gewijzigde eisen en wensen bij de afnemers en de ontwikkeling van concurrerende voorzieningen elders in Herten, is de haalbaarheid onder druk komen te staan. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat de realisering van de voorzieningen in Herten geen verdere vertraging duldt. In samenspraak met de ontwikkelende partij is de afgelopen weken gewerkt aan een alternatief plan waarbij haalbaarheid en snelheid in ontwikkeling voorop hebben gestaan.

Gekozen is voor het verder concretiseren van een ontwikkeling waarbij:
* Het door Stichting Land van Gelre en Gulick te realiseren zorgcentrum verplaatst naar de koplocatie in plangebied Oolderveste

* De te realiseren aanleunwoningen op/nabij deze locatie gerealiseerd worden;

* Op de locatie Putkamp een supermarkt gerealiseerd wordt;
* In Putkamp tevens enkele dagwinkels en een friture gerealiseerd kunnen worden;

* Boven de detailhandelsvoorzieningen enkele huurappartementen worden gerealiseerd;

* Eén basisschool wordt verplaatst naar plangebied Musschenberg en ter plaatse nieuwbouw realiseert;

* Eén basisschool gevestigd blijft op de huidige locatie in Putkamp en ter plaatste uitbreiding realiseert;

* In Putkamp een parkeervoorziening gerealiseerd wordt.

Met het alternatieve plan wordt ingezet op een ontwikkeling van voorzieningen in Herten die op relatief korte termijn te realiseren is.

Wijkaccommodatie en sportverenigingen

In gesprekken met wijkraad Herten en in de Beleidsnota wijkaccommodaties is naar voren gekomen dat in Herten een behoefte is aan een wijkaccommodatie. Het college zet nu in op de ontwikkeling van deze voorziening die in de Putkamp gerealiseerd wordt. Tennisvereniging Ace wordt naar de locatie Merum Zuid verplaatst. De verplaatsing wordt voor rekening en risico van Oolderveste BV uitgevoerd en verloopt voor de gemeente Roermond budgetneutraal. Verder hebben gesprekken plaatsgevonden met voetbalvereniging SHH. Met het bestuur van deze vereniging is een akkoord bereikt over de aanpassing van haar accommodatie.

Publicatiedatum: 23.03.2005 Bijgewerkt: 23.03.2005