Gemeente Zwolle

De kracht van Zwolle: Prioriteiten voor de toekomst

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft op 11 maart in Den Haag namens Zwolle het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP) ondertekend. Dit MOP draagt de titel De kracht van Zwolle. Het beslaat de periode van 2005 tot en met 2009 en beschrijft waar we naar toe willen met onze stad. Wat is precies het MOP en wat betekent het voor u als inwoner van Zwolle?

In Zwolle wonen meer dan 110.000 mensen. Daarnaast is het een stad met een grote regiofunctie. Van heinde en verre komen mensen in Zwolle werken, winkelen, studeren en recreëren. In een stad waar een half miljoen mensen voor een groot aantal zaken op aangewezen zijn, kun je als stadsbestuur niet achterover leunen en maar zien wat de toekomst brengt. Er horen ambities bij om te groeien, investeringen die gedaan moeten worden om voorzieningen op peil te houden. En er horen prioriteiten bij, want je kunt niet alles tegelijk.
Het MOP stelt die prioriteiten. Die zijn niet driehoog achter op het Stadhuis bij elkaar bedacht, maar daarvoor is intensief overleg gevoerd met de burgers en andere partners in de stad. Er is in 2003 een stadsdebat gevoerd over de toekomst van Zwolle, er zijn diverse studies en analyses gedaan en uiteindelijk zijn er zes prioriteiten bepaald waar Zwolle zich de komende jaren op richt.

Prioriteiten
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat is één van de prioriteiten, die inhoudt dat jongeren letterlijk en figuurlijk de ruimte nodig hebben. Zwolle wil een aantrekkelijke stad zijn voor jongeren. Om te wonen, studeren, werken en ontspannen. Een andere prioriteit houdt in dat Zwolle de economische schakel wil zijn tussen de Randstad en Noord-Nederland. Onze strategische ligging helpt mee, maar er moet ook geïnvesteerd worden om bedrijvigheid aan te kunnen blijven trekken. Maar Zwolle heeft niet alleen economische potentie, ook cultureel en toeristisch is het een aantrekkelijke stad. Dat vertaalt zich in de prioriteit Zwolle cultureel beter op de kaart te zetten. We hebben geen bruisend imago, maar dat moet de komende jaren veranderen.
Andere gestelde prioriteiten zijn: Iedereen doet mee (burgers moeten meer verantwoordelijkheid nemen), Wonen in en om de stad en Beleef de binnenstad!
De thema´s bereikbaar en veiligheid zijn voor Zwolle van zo´n groot belang dat ze expliciet in de zes gekozen prioriteiten terugkomen. Met de ondertekening van het MOP convenant met het Rijk door burgemeester Meijer heeft Zwolle de gestelde prioriteiten contractueel vastgelegd met de Rijksoverheid voor een periode van vijf jaar. Op grond van dit prestatiecontract worden budgetten toegekend (ca. 56 miljoen euro totaal voor de komende vijf jaar) waarmee we in Zwolle aan de slag kunnen.

Balans
Henk Jan Meijer vindt het een goede zaak dat het MOP een langere looptijd heeft. 'Op deze manier word je niet elk jaar afgerekend op wat je doet, maar maak je aan het eind de balans op. Je krijgt meer tijd om beleid te maken en te effectueren', zegt hij.
Meijer wijst erop dat het MOP deels ook een voortzetting is van een weg die we in Zwolle al zijn ingeslagen. 'In de jaren negentig zijn we al begonnen om achterstanden aan te pakken en om kansen te grijpen die zich voordeden. Daarmee gaan we nu verder.'
Een concreet onderwerp dat onder het MOP wordt aangepakt, is bijvoorbeeld de herstructurering van Holtenbroek. 'Met de MOP-gelden kunnen we dingen doen in die buurt. Kleine dingen soms, die grote gevolgen hebben omdat ze de gemeenschapszin bevorderen, net als de sociale controle en het onderlinge contact in de wijk. De Doe 't zelf-garage in de Indische buurt is hiervan ook een goed voorbeeld. Het sleutelen is van de straat, waardoor de leefbaarheid vergroot is.'
Veiligheid is een belangrijk onderdeel van het MOP, zegt Meijer. 'Het Rijk vindt het van groot belang dat gemeenten veiligheid tot topprioriteit maken. Veelplegers moeten aangepakt worden en vervolgens moeten we zorgen dat ze reïntegreren in de maatschappij. Maar ook huiselijk geweld is een onderwerp, waarbij het bijvoorbeeld gaat om de opvang van slachtoffers.'

Inwoners
Uit het stadsdebat is veel input gekomen voor de vaststelling van het MOP. Meijer: 'Voordat we met het MOP aan de gang gingen, hebben we uitgebreid de inwoners van Zwolle geraadpleegd. We wilden erachter komen wat zij belangrijk vonden voor de toekomst van de stad. Het viel mij op dat de binnenstad als prioriteit naar voren kwam, terwijl sommigen in mijn visie de binnenstad te veel als vanzelfsprekend beschouwden. Deze uitkomst steunde mij in mijn opvatting dat je zo'n mooie binnenstad moet koesteren, dat je erin moet investeren, dat er aandacht moet zijn voor de pleinen, de straten en de ontsluiting. De Melkmarkt is hiervan een mooi voorbeeld: het opknappen van de openbare ruimte zal weer nieuwe bedrijvigheid aantrekken.'

Kansen
Het MOP is een belangrijk stuk voor Zwolle en de Zwollenaren: de bedrijven, de instellingen, de burgers. 'Maar ik adviseer mensen om het niet van kaft tot kaft te lezen, maar juist eruit te halen waar ze energie van krijgen', zegt Meijer. 'Je kunt er bijvoorbeeld in lezen dat we achterstanden hebben in de woningbouw of op andere vlakken, maar je kunt er ook uit halen dat daar kansen liggen om creatief om te gaan met de bijdragen die mensen zélf aan de stad kunnen leveren om het hier beter te maken. In Zwolle gaat het beter dan elders. Maar we hebben wel een stad met meer dan 100.000 mensen. Het is dus per definitie een plek waar problemen zijn, met zoveel mensen op elkaar. Maar het is ook een plek waar het allemaal gebeurt, waar kansen zijn en uitdagingen. Individuele mensen moeten die kansen grijpen. Het MOP maakt dat mogelijk.'

Meer lezen over het MOP?
Bent u geïnteresseerd in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma van Zwolle? U kunt binnenkort een exemplaar inzien of afhalen bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, Grote Kerkplein 15 (ingang Sassenstraat). Let op Wijzer voor publicatie van de exacte verschijningsdatum. Ook kunt u dan een exemplaar downloaden van internet (zie link onderaan deze pagina)

'Mensen moeten kansen grijpen. Het MOP maakt dat mogelijk'


---