Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

Job Dura Prijs

Schieland en de Krimpenerwaard grijpt naast Job Dura Prijs

Het Zuiderpark in Rotterdam is unaniem tot winnaar uitgeroepen van de Job Dura Prijs 2004. Dijkgraaf Monique de Vries van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft in bijzijn van de Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius (wijken en buitenruimte) in het Nederlands Architectuurinstituut de prijs uitgereikt. Namens het projectteam Zuiderpark namen Annemieke Fontein van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en John Jacobs van waterschap Hollandse Delta de prijs, een bedrag van EUR 32.500 en een kunstwerk, in ontvangst.

Het Job Dura Fonds is in 1994 opgericht en zet zich in voor de behartiging van algemeen maatschappelijke culturele en wetenschappelijke belangen op het gebied van de gebouwde omgeving, gericht bij voorkeur op de stad Rotterdam en directe omgeving.

Schieland en de Krimpenerwaard was genomineerd omdat -aldus de jury- de genomineerde projecten het bewijs vormen dat de ogenschijnlijke nadelen van water kunnen worden omgebogen in een positieve bijdrage aan het woon- en leefmilieu.

De volgende projecten waren genomineerd:

Bergse Plassen
De kwaliteit van het water van de Bergse Plassen is ingrijpend verbeterd door het saneren van de waterbodem en de aanleg van riolering naar de recreatiewoningen op de eilanden in de plassen. Het project is representatief voor een goede samenwerking tussen het hoogheemraadschap en de gemeente. Door deze gezamenlijke aanpak is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Eveneens is een verbetering van de leef- en recreatieomgeving tot stand is gebracht.

Singelplan
Het Singelplan is opgezet om de singels van het Waterproject (1854) aan te passen aan de eisen van deze tijd voor het waterbeheer en het gebruik van openbare ruimte. De historische structuur is nog steeds een belangrijk tracé van openbare ruimte dat functioneert als buffer wanneer in geval van heftige regenstormen, het riool overloopt. Het combineren van het verbeteren van de kwaliteit van openbare ruimte en de waterkwaliteit in een hoogstedelijke omgeving zijn de aspecten waar Schieland en de Krimpenerwaard zich sterk voor heeft gemaakt en blijft maken.

Nesselande
Een belangrijk onderdeel in het ontwerp van de uitbreidingswijk Nesselande is (het gebruik van) water zoals sloten en plassen. De verschillende plandelen bevatten de realisatie van wonen aan het water en de nabijheid van een grote recreatieplas. Naast de prominente aanwezigheid van water zijn met name de regels voor het waterbeheer uniek in Rotterdam. Schieland en de Krimpenerwaard wil de bewoners graag betrekken bij het waterbeheer.