VNA

Autoleasemarkt daalt niet meer

In 2003 bedroeg de afname van de omvang van het leasepark nog 1,3 procent; in 2004 komt de daling van de leasemarkt uit op slechts 0,6 procent. Daarop heeft de voorzichtig aantrekkende economie ongetwijfeld invloed gehad. Het bruto binnenlands product steeg immers met 1,3 procent, ten opzichte van 0,9 procent krimp in 2003.

Dat blijkt uit de publicatie 'VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2004' van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Per 31 december 2004 telde Nederland 777.000 leasevoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto's). Dat is zo'n 5.000 contracten minder dan eind 2003. Die teruggang is te wijten aan een daling van het aantal leasecontracten van personenauto's (van 517 naar 509 duizend). Er werden, net als in 2003, wel iets meer bestelauto's geleast (+ 2,6 procent) en het vrachtautoleasepark bleef in omvang vrijwel gelijk.

Prognose
Voor het eerst gaf de VNA aan het RDC Datacentrum opdracht om een prognose op te stellen voor het aantal nieuwe lease-auto's in 2005. Hierbij hield het RDC rekening met de historische nieuwregistraties van lease-auto's, de rentestanden, het producentenvertrouwen, de ontwikkeling van het bruto nationaal product (bnp), de werkloosheidontwikkeling, autokosten en de introductie van nieuwe modellen in 2005. Op basis van al deze factoren komt het RDC tot een nieuwmarkt van 126.700 lease-auto's. Iets meer dan in 2004, toen 124.100 nieuwe lease-auto's werden ingezet.

Verschuiving tussen segmenten
De samenstelling van de nieuw verkochte lease-auto's naar segment is in de loop van de tijd aan verschuiving onderhevig geweest. Nog steeds is het D-segment (de grotere middenklasse) het meest populair. Het verschil met het C-segment (compacte middenklasse) is echter kleiner dan ooit. In plaats van een auto uit het D-segment wordt steeds vaker gekozen voor een compacte MPV (het J-segment). De lease-auto is dus, anders dan soms wordt verondersteld, in doorsnee genomen een gemiddelde auto. Zeer vergelijkbaar met de auto's die door particulieren worden aangeschaft.

'VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2004' biedt een goed inzicht in de omvang en samenstelling van de autoleasemarkt. De 75 VNA-leden hebben immers meer dan driekwart van alle Nederlandse leasecontracten in hun portefeuille. Bij personenautolease is hun marktaandeel zelfs 92 procent. De volledige publicatie is beschikbaar op de VNA-website: www.vna-lease.nl, onder 'Feiten & Cijfers'.