Algemene Onderwijsbond

Persbericht

CAO-voorstel HBO-raad dwingt personeel in keurslijf

Onderwijsbonden boos weg uit CAO-overleg

23.03.2005 De onderwijsbonden zijn boos weggelopen uit het CAO-overleg met de HBO-raad. Belangrijkste reden is het voorstel van de HBO-raad om de deskundigheidsbevordering drastisch in te perken. Ook het feit dat de werknemers geacht worden langer inzetbaar te zijn, met als gevolg meer werkweken en minder verlof, stuitte op onbegrip bij de bonden. De bonden zullen hun achterban raadplegen en pas dan beslissen of het overleg hervat wordt.

De werkgevers willen het aantal uren voor deskundigheidsbevordering terug brengen tot 59 voor onderwijzend personeel en slechts acht voor onderwijsondersteunend personeel. Nu nog is op de meeste instellingen 10 procent van de normjaartaak, dus ongeveer 170 uur, gangbaar. Dat wordt dus tot 1/3 gereduceerd. Bovendien willen de werkgevers exact kunnen bepalen hoe deze deskundigheidsbevordering wordt ingevuld. Arno Lammeretz., Abvakabo: "Bijna 40 procent van het personeel moet zijn kennisniveau dus verhogen in één dag. En dat heet dan 'het bevorderen van de kenniseconomie'. Als je dat durft voor te stellen neem je je personeel en je taak als schoolmanager niet serieus" Gerrit Stemerding, AOb en woordvoerder namens de bonden: "Werkgevers willen professionals: verantwoordelijke en gemotiveerde werknemers die zichzelf blijven ontwikkelen. Een professional die geen zeggenschap heeft over zijn eigen werk en ontplooiing is geen professional, maar een uitvoerende kracht. Blijkbaar hebben de werkgevers geen vertrouwen in hun personeel en willen ze alles tot in de puntjes controleren." Het inperken van de deskundigheidsbevordering is ook in grote tegenspraak met eerdere afspraken. Begin maart schreven de werkgevers namelijk nog aan de Tweede Kamer dat zij het kennisniveau van de werknemers wilden verhogen en dat zij daartoe wilden investeren in de medewerkers. Jan Duijnhouwer, Onderwijsbond CNV: "Blijkbaar stelt zo'n brief niets voor. Nu er boter bij de vis moet komen geven de werkgevers niet thuis".

Bovenop deze voorstellen van de werkgevers, willen zij ook de inzetbaarheid van de werknemers verruimen. Het aantal werkweken wordt in het voorstel van de HBO-raad fors meer. De totale werktijd per jaar gaat weliswaar niet omhoog, maar de werkgevers willen het aantal uren per week verminderen. Hierdoor zijn er meer werkweken nodig, om hetzelfde aantal uren te halen. Het aantal lesuren (en dus de lesvoorbereidingen, het nakijkwerk et cetera) gaat echter niet omlaag. Dit betekent dus dat hetzelfde werk in minder uren per week gedaan moet worden en dat de werknemers, in de periode dat er geen lessen zijn, voor andere werkzaamheden ingezet kunnen worden. Henk de Lange, NFTO: "Feitelijk komt dit neer op een enorme teruggang van het aantal vrije dagen. Het aantal vrije dagen is voor veel mensen in het onderwijs een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat moet je niet zomaar afnemen. Zeker niet als je ook nog eens op andere punten de arbeidsvoorwaarden uitkleedt en er niets tegenover staat."

Gerrit Stemerding, AOb: "We gaan nu terug naar onze achterbannen. Als zij net zo verontwaardigd zijn als wij aan de onderhandelingstafel, dan zal er voorlopig geen nieuwe CAO ondertekend worden. Tenzij de werkgevers op hun standpunten terug komen."

Meer informatie: AOb: Marc Mathies, 06 53 41 01 59 / Abvakabo: Arno Lammeretz, 06 512 18 356 / NFTO: John Verschuren, 06 518 133 40 / Onderwijsbond CNV: Jan Duijnhouwer, 06 532 44 435

---- --