Ingezonden persbericht


Persbericht - 23 maart 2005

Nederland in documenten

Unieke verzameling van papieren erfgoed samengebracht in speciale uitgave van Elsevier

AMSTERDAM, 23 maart - Voor het eerst in de geschiedenis exposeren de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag de belangrijkste papieren uit de vaderlandse geschiedenis. Op 30 maart opent kroonprins Willem-Alexander deze topstukkententoonstelling, genaamd De Verdieping van Nederland.

Mede naar aanleiding van deze expositie speurden redacteuren van Elsevier samen met medewerkers van het Nationaal Archief naar de honderd voornaamste documenten uit de Nederlandse historie. Deze papieren getuigen van ruim duizend jaar 'Nederland' zijn samengebracht in een speciale editie van Elsevier, getiteld Erfgoed. De Nederlandse geschiedenis in 100 documenten.

Niet eerder waren zoveel historische documenten in een uitgave te vinden. De Acte van Verlatinghe uit 1581, de oprichtingsakte van de Verenigde Oost-Indische Compagnie uit 1602, de Duitse capitulatie van 1945: ze staan er allemaal in. Een deel van de documenten was niet eerder te zien door een groot publiek. Daaronder vallen bijvoorbeeld de overgavevoorwaarden waaraan de verslagen Nederlandse krijgsmacht in 1940 moest voldoen of de gastarbeidersverdragen met Turkije en Marokko uit 1964 en 1969.

De speciale uitgave Erfgoed is nu te bestellen op www.elsevier.nl/erfgoed of vanaf 26 maart te verkrijgen in de tijdschriftenhandel. Voor meer informatie over de expositie De Verdieping van Nederland zie www.deverdiepingvannederland.nl