FNV

Kort geding tegen pluimveebedrijf Storteboom

FNV Bondgenoten spant een kort geding aan tegen Storteboom. Het pluimveebedrijf komt de cao-afspraken niet na. De lopende onderhandelingen voor de cao pluimvee-industrie zijn opgeschort. Storteboom tornt aan de werktijden zoals die in de cao vastliggen. Eenzijdig heeft het een 9,5-urige werkdag ingevoerd, met een vierdaagse werkweek. Dat is tegen de bepalingen in de cao en volstrekt onaanvaardbaar, vindt bestuurder FNV Bondgenoten Jos Hendriks.

"Het werk is zwaar en tussen begin en einde van de werkdag zitten maar liefst elf uur. En om vijf uur de volgende ochtend moeten de mensen alweer beginnen. Dat kan ech tniet,zegtHendriks.

Het feit dat Storteboom de cao-bepalingen ontduikt, was voor FNV Bondgenoten reden om werkgeversorganisatie Nepluvi te verzoeken Storteboom niet langer toe te laten tot de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de pluimvee-industrie. Die zijn tot nader order opgeschort.

De bond is bereid te praten over flexibele werktijden, mits er een 36-urige werkweek komt. Nu is die nog veertig uur, min 15 roostervrije dagen. Storteboom wil daar niet aan.

Wanneer het kort geding dient, is nog onduidelijk. Bondsjurist Martin Postma is optimistisch over de uitkomst: "Een cao is een overeenkomst. Daar moet je je gewoon aan houden. Als een van de partijen zaken wil veranderen, hoort dat te gebeuren tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe cao."