Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 maart 2005


Vragen van het lid Verbeet (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)


over de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland


* Is het waar dat de rijksoverheid zitting neemt in een werkgroep die onderzoek doet naar de haalbaarheid van de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland in 2028? (1)
* Wie vertegenwoordigt de rijksoverheid in de werkgroep?
* Moet uit de deelname van de rijksoverheid aan de werkgroep worden afgeleid dat het kabinet in principe openstaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland? Zo ja, waarop is dit standpunt gebaseerd?
* Wat is precies de opdracht die de werkgroep zichzelf heeft gesteld?
* Stelt u financiële middelen ter beschikking ten behoeve van het haalbaarheidsonderzoek? Zo ja, hoeveel geld is hiervoor beschikbaar en hoe wordt dit bekostigd?
* Is het waar dat de werkgroep het draagvlak onder de bevolking voor het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland gaat meten? Wordt van concrete plannen afgezien als dit draagvlak onvoldoende aanwezig blijkt? Zo ja, wat verstaat u onder voldoende draagvlak? Zo neen, waarom niet?
* Op welke wijze onderzoekt de werkgroep de aanzienlijke financiële risico s die zijn verbonden aan het organiseren van Olympische Spelen? Vindt u het acceptabel dat de rijksoverheid bijdraagt aan de kosten van de organisatie? Zo ja, wordt hier een maximum aan verbonden?
* Hoe beoordeelt u de risicovolle en kostbare organisatie van een eenmalig evenement als de Olympische Spelen in relatie tot de noodzaak voor structurele investeringen in top- en breedtesport?
* Bent u bereid het onderzoeksplan van de werkgroep naar de Kamer te sturen en de Kamer op de hoogte te houden van alle relevante vorderingen in het onderzoek?


(1) De Telegraaf, 22 maart 2005