FNV KIEM

Jongeren dichten FNV maatschappelijke rol toe
De FNV staat ver van jongeren af. Daar tegenover staat dat jongeren de bond wel degelijk een belangrijke rol toedichten. Ze vinden dat de FNV de maatschappelijke agenda in Nederland meer moet gaan bepalen. Dat blijkt uit een grootschalig jongerenonderzoek van FNV Bondgenoten. Jongeren willen actief betrokken worden bij belangrijke discussies als de verdeling van arbeid en zorg, vergrijzing en pensioenen. Zij willen zelf kunnen bepalen wat belangrijke issues zijn en ook zelf nadenken over mogelijke oplossingen.

"Jongeren hebben een voorkeur voor flexibele oplossingen. Wellicht moeten we in de toekomst meer werk gaan maken van CAO's a la carte", zegt Anne-Marie Snels, Manager Doelgroepen van FNV Bondgenoten.

De bond voert op dit moment het jongerenonderzoek uit om te achterhalen wat jongeren van vijftien tot en met 35 jaar nu echt boeit, beweegt en bindt. Het gaat om onderwerpen als de (leef)situatie in Nederland, werknemersbelangen, zaken waar jongeren zich zorgen over maken in relatie tot werk en het nut van de vakbeweging. Ook het mediagebruik van jongeren komt aan de orde. Internet blijkt hét medium te zijn om met hen te communiceren. Naast persoonlijk contact, want dat stellen ze ook op prijs. Eind april verschijnt hierover een strategisch rapport met conclusies en concrete aanbevelingen voor de nabije toekomst.

---