NFMD

NFMD Scriptieprijs 2005: Opleidingseffectiviteit.

De winnares van de NFMD scriptieprijs op het gebied van management development (editie 2005) is geworden: Loes van Luijken - Dilven met de scriptie 'Opleidingseffectiviteit'. Deze scriptie is geschreven aan de Universiteit van Tilburg met als scriptiebegeleiders prof. Karin Sanders en dr. Gert Jan Schuiling.
Het onderzoek, dat ten grondslag ligt aan de scriptie, is verricht bij een interne opleiding voor managers bij Drechtwerk, een sociale werkvoorziening. Gekeken is naar de toegevoegde waarde van het opleidingsprogramma voor het bereiken van de strategische doelen van Drechtwerk. Aandacht is geschonken aan de oorzaken van (het gebrek aan) opleidingseffectiviteit zodat de opleiding effectiever gemaakt kan worden. Deze opleidingseffectiviteit is gemeten op drie niveaus: geleerde vaardigheden, impact op functioneren en impact op de organisatie. De vraagstelling van de scriptie luidt: Waardoor wordt de mate van opleidingseffectiviteit van een managementopleiding binnen Drechtwerk verklaard?De mate van opleidingseffectiviteit, een ruime voldoende, wordt met name verklaard door de relationele benadering. Ook de systematische benadering speelt een grote rol in het verklaren van de score op opleidingseffectiviteit. In dit onderzoek is gevonden dat het psychologische contract ook een bescheiden bijdrage levert in het verklaren van de opleidingseffectiviteit van de managementopleiding bij Drechtwerk.
In deze scriptie sprake is van validering en uitbreiding van het model van Kessels (uit 1993). Met het model kunnen de variabelen van Kwaliteit x Acceptatie goed worden geoperationaliseerd. De jury van de NFMD Scriptieprijs is van mening dat Loes Dilven de onderdelen 'groepsdynamica' en 'psychologisch contract' in haar scriptie zodanig heeft onderzocht, zodat het model van Kessels uit 1993 weer nieuw leven wordt ingeblazen. Met deze vernieuwing is het model van Kessels prima bruikbaar voor het vakgebied MD. In de scriptie is een goede balans aangebracht tussen het theoretische gedeelte en de praktijk. Daarnaast heeft Loes bij het schrijven van haar scriptie een goede distantie op het geheel gehouden. De scriptie heeft een heldere aanpak, is actueel en bovendien vernieuwend.
De Scriptieprijs is in 1994 door de Netherlands Foundation for Management Development (NFMD, www.nfmd.nl) ingesteld voor de beste universitaire afstudeerscriptie op het gebied van Management Development. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgeloofd voor de beste scriptie in de daaraan voorafgaande twee jaren. Door zich te richten op afstudeerders van Nederlandse universiteiten wil de NFMD juist ook jongeren stimuleren zich te richten op de wisselwerking tussen theorie en praktijk in dit veld.
De prijs bestaat uit een kunstwerk en 2.250 euro voor de auteur(s), bovendien een kunstwerk en 2.250 euro voor de universiteit. De prijs wordt uitgereikt tijdens Het Nationale MD Congres op woensdag 23 maart 2005 (Dorint Sofitel Cocagne te Eindhoven vanaf 13.45 uur). Voor meer informatie over het NFMD en de Scriptieprijs kunt u contact opnemen met Casper Burgering (secretaris NFMD) op 013 59 44 670 / 06 511 89 361.

23 mrt 05 13:01