Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Uitkomst recente risicoanalyse:

Kans leegstand Moerdijkse Hoek gering

De kans dat het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Moerdijkse Hoek in de toekomst te maken krijgt met leegstand, is zeer beperkt. Dat blijkt uit een recente risicoanalyse. De positie van Moerdijkse Hoek ten opzichte van concurrerende bedrijventerreinen zoals 2e Maasvlakte en Hoeksche Waard is bovendien overwegend gunstig.

Moerdijkse Hoek wordt een grootschalig bedrijventerrein in West-Brabant van circa 600 hectare bruto. Het is opgenomen in de Nota Ruimte van het rijk en krijgt een vernieuwend duurzaam karakter. De planvoorbereiding voor Moerdijkse Hoek is in volle gang. Onderdeel daarvan is de m.e.r. procedure die moet leiden tot een Milieu Effect Rapportage. In dat kader had de Commissie m.e.r. een nadere onderbouwing gevraagd van de concurrentiepositie van Moerdijkse Hoek in relatie tot bedrijventerreinen buiten Brabant. In de plannen voor Moerdijkse Hoek wordt er namelijk van uit gegaan dat 40% van de netto uitgeefbare 420 hectare zal worden afgenomen door bedrijven van buiten de regio.

In opdracht van de provincie heeft Ecorys Nederland BV uit Rotterdam (o.m. gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ruimte en economie) een risicoanalyse opgesteld. Deze is gebaseerd op studies in de mogelijk concurrerende regio's. De analysegegevens zijn daardoor actueel en realistisch.


Vraag en aanbod

De analyse wijst uit dat de Zeeuwse havens en de Drechtsteden nauwelijks concurreren met Moerdijkse Hoek. Die plannen mikken op andere activiteiten of doelgroepen of komen veel later in ontwikkeling. Antwerpen, 2e Maasvlakte en Hoeksche Waard zijn wel concurrenten. Laatstgenoemde als het gaat om bedrijvigheid die zich richt op wegvervoer, Antwerpen (ontwikkelingen langs het Albertkanaal) en 2e Maasvlakte waar het zeehavengebonden activiteiten betreft. Toch brengt deze concurrentie nauwelijks risico's op leegstand mee voor Moerdijkse Hoek. Van dit bedrijventerrein is circa 250 hectare voorzien voor weggeoriënteerde bedrijven, terwijl het aanbod van Hoeksche Waard -na de Tweede Kamerbehandeling van de Nota Ruimte- wordt becijferd op 180 hectare. Het gezamenlijke aanbod van 430 hectare voor de komende 15 jaar ligt 40 hectare boven de berekende vraag naar genoemde terreinen.
Wat betreft de zeehavengebonden activiteiten valt de vraag- en aanbod confrontatie nog gunstiger uit voor Moerdijkse Hoek. Het totale aanbod van dit bedrijventerrein samen met dat van Antwerpen en 2e Maasvlakte bedraagt voor de komende 15 jaar 660 hectare. Dat is 80 hectare lager dan de becijferde vraag.


Andere voordelen

Behalve de gunstige verhouding tussen vraag en aanbod zijn er nog andere factoren die ervoor zorgen dat Moerdijkse Hoek 'een goede propositie' is. Zo bestaat er onzekerheid over de realisatie van zowel Hoeksche Waard als 2e Maasvlakte en is gronduitgifte niet eerder te voorzien dan kort na 2010. De planontwikkeling voor Moerdijkse Hoek is er op gericht om in 2007 te starten met de daadwerkelijke aanleg.
Daarnaast heeft Moerdijkse Hoek ten opzichte van Hoeksche Waard nog het voordeel van een al aanwezige goede ontsluiting maar telt ook de naamsbekendheid van Moerdijk mee. Pluspunt voor Hoeksche Waard is de ligging nabij Rotterdam / Rijnmond (gunstig i.v.m. arbeidspotentieel en ruimteaanbod voor bedrijven daar).
Voordelen van Moerdijkse Hoek ten opzichte van 2e Maasvlakte en Antwerpen zijn de strategische middenpositie met als gevolg een groot afzetgebied, de sterkere binding met het achterland en de geringere kans op nadelige effecten in het geval van arbeidsonrust (havenacties). Antwerpen en 2e Maasvlakte bieden daarentegen agglomeratievoordelen, ruimte voor bedrijven in de zwaarste milieucategorie en direct aan havenkades gesitueerde kavels.

De gesignaleerde concurrentievoordelen en de vraag-aanbod situatie rechtvaardigen de verwachting dat 40% van de straks uit te geven grond van Moerdijkse Hoek zijn weg zal vinden bij bovenregionale bedrijven. De kans op leegstand is daarmee zeer beperkt.
De bevindingen van Ecorys worden betrokken bij de verdere planvoorbereiding waaronder de m.e.r. procedure. De besluitvorming hierover door Gedeputeerde Staten staat voor 2005 gepland en door Provinciale Staten in 2006.