Gemeente Arnhem

Integraal gehandicaptenbeleid in Arnhem
Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft gisteren de nota Integraal gehandicaptenbeleid in Arnhem gepresenteerd. De in de nota genoemde visie en doelen moeten nog wel door de gemeenteraad worden vastgesteld. De meeste van de 16 verbeterpunten uit de nota vragen om speciale aandacht voor gehandicapten binnen andere beleidsterreinen; dat maakt het beleid integraal en inclusief.

De belangrijkste doelstelling van de nota is dat het beleid gericht moet zijn op een zo volwaardig mogelijk deelnemen van gehandicapten aan de samenleving. Er bestaat op allerlei terreinen veel wet- en regelgeving dus er hoeft niet veel nieuws bedacht te worden. Wel is het van belang dat gedaan wordt wat gedaan moet worden en daaraan ontbreekt het tot op heden nog vaak. Veel verbeterpunten vormen een aanzet daartoe. De kosten van enkele verbeterpunten zijn nu nog niet duidelijk en komen zonodig later apart in beeld.

Subsidie Gehandicaptenraad
Eén van de verbeterpunten is een incidentele subsidie van 10.000,= voor de Gehandicaptenraad Arnhem (GRA) ; hiermee kan de GRA tijdelijk extra uren betalen om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor te bereiden en de vastgestelde nota mee uit te voeren. Dit bedrag valt binnen de bestaande begroting.

Breed
De reikwijdte van de nota is breed. Ze omvat Gezondheidszorg, Arbeid, Inkomen, Welzijn en Educatie, Vervoer en Verkeer, Wonen en woonomgeving. Op deze terreinen is een globale schets van de huidige situatie gegeven, zijn aandachtspunten genoemd en verbeterpunten van beleid voorgesteld. Naast de inhoudelijke velden is ingezoemd op participatie, organisatie en samenhang en op het thema toegankelijkheid.

Voldoende aanleiding
De extramuralisering, waardoor steeds meer gehandicapten zelfstandig in de wijk wonen en niet meer in grote zorginstellingen, en de komst van de WMO dwingen tot actueel beleid voor gehandicapten. Daarnaast is door onder meer de Gehandicaptenraad Arnhem en de gemeenteraad aangedrongen op het verwoorden van integraal gehandicaptenbeleid, wat met deze nota vorm krijgt. Gehandicapten zijn gewone Arnhemse burgers die maximaal aan de samenleving willen deelnemen en daar, terecht, beleidsmatig hulp bij verwachten.

Achtergrond en ontstaan
In december 2004 heeft de raad de startnotitie integraal gemeentelijk gehandicaptenbeleid vastgesteld. Hierin zijn de kaders vastgesteld voor de onderliggende nota. Ondanks de beperkte voorbereidingstijd is wel geprobeerd de nota op interactieve wijze tot stand te brengen. Met de belangrijkste partijen zijn gesprekken gevoerd en op essentiële punten zijn hun reacties in de tekst verwerkt.

Vervolg
De nota zal naar verwachting op 4 april in de raadscommissie Welzijn & Volksgezondheid worden besproken. Daarna zal de nota voor besluitvorming in de gemeenteraad aan de orde komen. (24-03-2005)