Gemeente Den Haag

maart 2005
Haagse Sociale Dienst zet fraudeurs en werkweigeraars aan het werk (22 maart)

Zwarte fraude is moeilijk aan te tonen. Den Haag heeft nu een aanpak ontwikkeld die mogelijke fraudeurs afschrikt én ze weer aan het werk helpt. Na de afronding van het succesvolle pilot project Dubieuze Uitval eind 2003 is de nieuwe methode inmiddels op 5 wijkkantoren ingevoerd en komend jaar zal ze praktijk worden op alle wijkkantoren.

Den Haag is twee jaar geleden begonnen met een strengere aanpak van werkweigeraars en fraudeurs.
Voor Dubieuze Uitval worden cliënten geselecteerd waarvan het vermoeden bestaat dat ze wel kunnen werken, maar niet willen. Bijvoorbeeld omdat ze zwart bijklussen. Een ruime meerderheid van de geselecteerde cliënten heeft langer dan drie jaar een uitkering. Cliënten worden dicht op de huid gezeten. Ze moeten 32 uur per week zichtbaar actief zijn: (sollicitatie) trainingen volgen, stage lopen etc. Zwart werken is hierdoor nauwelijks nog mogelijk. Bovendien krijgt elke cliënt onaangekondigd huisbezoek.

Ontwijkend gedrag
Niet elke geselecteerde cliënt is ook daadwerkelijk fraudeur. Met deze aanpak wil Den Haag in ieder geval werkweigeraars aan het werk krijgen, of uiteindelijk de uitkering stopzetten. Het project moet ervoor zorgen dat deze groep via strakke persoonlijke begeleiding en strenge sancties binnen zes maanden duurzaam aan de slag is. Er is geen weg terug: wie halverwege afhaakt heeft geen recht meer op een uitkering. In het traject worden cliënten gecontroleerd op fraude, geconfronteerd met hun ontwijkend gedrag en getraind in vaardigheden om te kunnen werken. De groep wordt persoonlijk en intensief begeleid door een multidisciplinair team, bestaande uit medewerkers van o.a. het reïntegratiebedrijf, Bijstandszaken, Werkkompas en de afdeling Bijzonder Onderzoek. Een deel van de geselecteerde cliënten stopt uit zichzelf met de uitkering, nog voordat ze op een traject zijn geplaatst. De zeer intensieve begeleiding en de strenge aanpak schrikt sommige uitkeringsgerechtigden af, mogelijk omdat ze al zwart bijklussen.