Gemeente Den Haag

maart 2005
Houtrustweg en Houtrustbrug veiliger door reconstructie (22 maart) Er komt een vrijliggend fietspad langs de Houtrustweg en op de Houtrustbrug komt aan de zeezijde een tweerichting-fietspad. Dit zijn onderdelen van het reconstructieplan Houtrustweg dat B&W van Den Haag vandaag voor inspraak hebben vrijgegeven. De Houtrustweg krijgt tevens een ventweg aan de zijde van de nieuwbouw en de sportvelden. De maatregelen bevorderen de verkeersveiligheid.

Langs de Houtrustweg tussen de Laan van Poot en de Segbroeklaan komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen. In 2002 is het eerste deel van dat fietspad in gebruik genomen, het deel tussen de Nieboerweg en de Laan van Poot. Ook komt er een ventweg vòòr de nieuwbouw op het voormalige terrein van de Houtrusthallen. Via deze ventweg worden de sportvelden en de parkeergelegenheid van de woningen en de school ontsloten, zonder dat het doorgaande verkeer op de Houtrustweg daar hinder van ondervindt. Langs de ventweg komen 100 parkeerplaatsen. De Houtrustweg wordt smaller, maar blijft voldoende breed voor het auto- en vrachtverkeer van en naar Scheveningen-Haven.

Wethouder Bruno Bruins (Verkeer): Op de Houtrustbrug komt aan de zeezijde een tweerichtingfietspad. Dat bespaart fietsers die van de Vogelwijk naar het Statenkwartier willen, het moeizaam oversteken op het kruispunt met de Segbroeklaan. Aan de kant van het Statenkwartier wordt dit fietspad langs het Verversingskanaal doorgetrokken tot aan de Cornelis de Wittlaan. Aan de stadzijde van de Segbroeklaan komt ook een tweerichting-fietspad tot aan de Ieplaan. Hierdoor kunnen scholieren van het Mondriaan College hun school gemakkelijker en veiliger bereiken.

Tenslotte is in het reconstructieplan de verlenging van het linksafvak van de Segbroeklaan richting Houtrustweg opgenomen. Daar ontstaat 150 meter opstelruimte voor linksafslaand verkeer, waardoor het doorgaand verkeer beter kan doorstromen.

De verbeteringen voor fietsers maken onderdeel uit van het Meerjarenprogramma Fiets 2003/2006. Één van de speerpunten van dat programma is het bevorderen van het fietsgebruik door de aanleg van veilige en comfortabele fietsvoorzieningen. De reconstructies worden uitgevoerd zodra de nieuwbouw langs de Houtrustweg klaar is, naar verwachting in 2007.

Het reconstructieplan ligt van 4 april tot en met 9 mei 2005 ter inzage op de stadsdeelkantoren van Segbroek en Scheveningen en in het gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis. Op 14 april organiseert de gemeente een informatieavond in het Mondriaan College.