Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

23-03-2005
Wereldwaterdag

Wandelen voor water in de Drechtsteden op het wereldjournaal.

Vrijdag 18 maart werd in de Drechtsteden door 300 leerlingen van 6 basisscholen uit 5 gemeenten gelopen voor Water in de Wereld. Deze spectaculaire watersponsorloop Aqua for All werd voor de derde keer in het kader van Wereldwaterdag door COS ZHZ en Weizigt Natuur en Milieucentrum georganiseerd.

Waarom deze actie?
Deze actie is landelijk opgezet door Aqua for All onder het motto "Wandelen voor water". Hierdoor worden kinderen zich bewust van de schaarste van goed drinkwater in de Derde Wereld. Tevens brengt deze sponsorloop geld op voor het realiseren van een waterproject. Het bij elkaar gelopen geld in de Drechtsteden wordt ingezet voor de aanleg van stromend drinkwater bij 3 medische posten in Bamenda te Kameroen, de zusterstad van Dordrecht.
Ter voorbereiding kregen alle leerlingen een les van de Stichting Dordrecht-Bamenda. Ook ontving iedere school een lespakket "Water hier en daar" met speelse werkvormen om alle aspecten van water daar, maar ook hier in het westen te ontdekken.

Wethouders geven het startschot
In de deelnemende gemeenten: Alblasserdam, Papendrecht, H.I.Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht werd het startschot met een waterpistool bij de school door de betreffende wethouder gegeven. In Dordrecht was dat wethouder Veldhuijzen. Na 6 km lopen in eigen gemeente kwamen alle waterlopers per waterbus en fastferry naar Dordrecht voor de feestelijke slotbijeenkomst in Bibelot.

28.000,- voor waterprojecten in Bamenda te Kameroen Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bibelot te Dordrecht werd het bij elkaar gelopen bedrag aan de commissaris van de koningin de heer J. Franssen aangeboden. Dit bedrag 5000,- werd spontaan door de provincie verdubbeld tot 10.000,- . Vervolgens hebben de gemeenten Dordrecht, Ablasserdam en het waterschap Hollandse Delta het bedrag aangevuld tot 14.000,-
Tot slot deelde de directeur van Aqua for All de heer Sjef Ernes mede dat de Wilde Ganzen hebben toegezegd dit bedrag te verdubbelen. Dit betekent dat er 28.000,- bijeengebracht is voor de aanleg van waterleidingen in Bamenda: de zusterstad van Dordrecht in Kameroen.

Spandoekenwedstrijd "Bewust omgaan met water"
Gekoppeld aan de watersponsorloop was ook een spandoekenwedstrijd uitgeschreven door het waterschap Hollandse Delta. Het spandoek waarin "Bewust omgaan met water" het meest beeldend tot uiting kwam viel in de prijzen. Een jury, bestaand e uit mevr. A. van Veen, heemraad van Hollandse Delta en de wethouder Veldhuijzen, heeft het spandoek van De Horizon uitgekozen. De leerlingen van deze klas kregen een uitje met de waterbus naar het Wereldmuseum te Rotterdam aangeboden.

Waar blijft al dat water? Stadwerken gaat bewust met water om. Bij Bibelot werden alle waterlopers onder luid tromgeroffel ontvangen. Er werd getrommeld op watertonnen, waar de kinderen het meegebrachte water ingoten.
Wat doen jullie met al dat water? Was de meest gestelde vraag door de ouders.
Stadswerken had hiervoor een goede oplossing.
De regentonnen met totaal 1800 liter water werden met een tankwagen leeggezogen. Dit water wordt gebruik om de planten de komende tijd mee te besproeien.

Op het wereldjournaal
De EO-wereldjournaal heeft de hele sponsorloop, de overtocht per waterbus en de bijeenkomst in Bibelot gefilmd.
Op Wereldwaterdag 22 maart 23.45 uur wordt het filmpje uitgezonden. Donderdag 24 maart 17.09 uur wordt het herhaald.