KPMG


KPMG reikt commissarissen de helpende hand

23 maart 2005

Op initiatief van KPMG gaat het Audit Committee Institute (ACI) commissarissen die zitting hebben in auditcommissies van ondernemingen ondersteunen in de uitoefening van hun toezichthoudende taak.

Als gevolg van wet- en regelgeving wordt de omgeving waarin commissarissen hun werk moeten doen steeds complexer. Voor het toezicht op de financiële verslaglegging moeten beursfondsen bovendien een auditcommisie instellen, waarin commissarissen zitting hebben die financieel deskundig zijn. Deze auditcommissie neemt voor een belangrijk deel het toezicht op de kwaliteit van de financiële verslaggeving voor haar rekening. Dit betekent dat de commissaris die deel uitmaakt van een auditcommissie in toenemende mate financieel deskundig moet zijn, inzicht moet hebben in het functioneren van de externe en de interne accountant en in de effectiviteit van de beheersing van de risicos binnen de onderneming en dat hij moet kunnen toezien op de naleving van wet- en regelgeving.

De eisen die vandaag de dag aan de commissaris worden gesteld zijn dermate complex dat er bij veel commissarissen een sterke behoefte is aan een klankbord, een platform om kennis te delen en uit te wisselen, constateert Philip Wallage, partner bij KPMG en hoogleraar Accountantscontrole aan de Universiteit van Amsterdam.

Wallage: Met Tabaksblat is de rol van de commissaris complexer geworden en worden aan zijn functioneren steeds hogere eisen gesteld. Het commissariaat is al lang geen erebaantje meer dat je na je pensioen kunt oppakken. Een bijkomende ontwikkeling is dat commissarissen in toenemende mate persoonlijk aansprakelijk zullen worden gesteld wanneer zich financieel wanbeleid voordoet bij de onderneming waar zij commissaris zijn. Om in deze dynamische wereld goed toezicht te kunnen houden is permanente educatie dus een logische vereiste.

Voorzitter van het het Audit Committee Institute is Jan Klaassen, emeritus-hoogleraar Externe Verslaggeving aan de Vrije Universiteit. Hij ziet op dit moment een belangrijke taak voor de auditcommissie liggen op het gebied van de nieuwe verslaggevingsregels, International Financial Reporting Standards, die met ingang van 2005 van kracht zijn. Klaassen: Hoewel de druk van SOx even van de ketel is, blijft de regelgeving voor de gemiddelde commissaris een bijzonder ingewikkelde materie. Het geeft ons de gelegenheid voor commissarissen in een auditcommissie alle veranderingen helder neer te zetten, bijvoorbeeld door middel van ronde tafel-bijeenkomsten.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.