Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

MILLENNIUMDOELEN: FIVE YEARS DOWN, TEN TO GO

Debat over verbetering van de gezondheid van moeders en hiv-aidsbestrijding

Amsterdam, 23 maart 2005

Five years down, ten to go. Zo heet het publieke Millenniumdoelendebat over de verbetering van de gezondheid van moeders en de bestrijding van hiv/aids op donderdag 24 maart a.s. in de Haagse Pulchri Studio. Het debat is georganiseerd door de netwerkorganisatie SHARE-NET voor seksuele gezondheidszorg en hiv/aids in samenwerking met KIT, Cordaid, Stop Aids Now!, Wemos, GEO en WPF en is onderdeel van de campagne Kans op Gezondheid.

Lokatie Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag; aanvang: 16.00u.

De Millenniumdoelen zijn de acht concrete afspraken die wereldleiders in 2000 maakten om in de periode tot 2015 de armoede in de wereld te halveren, infectieziekten terug te dringen, en onderwijs, gezondheidszorg en de zorg voor het leefmilieu te verbeteren. De Millenniumdoelen zijn inmiddels hét internationale richtsnoer voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Het jaar 2005 moet de cruciale doorbraak in het mondiale ontwikkelingsbeleid brengen om deze doelen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Wereldleiders komen daartoe in september dit jaar bijeen voor een speciale Algemene VN-Vergadering. Verwacht wordt dat deze VN-Millenniumtop bepalend zal zijn voor de mondiale ontwikkelingsagenda voor het komende decennium.

Five years down, ten to go is bedoeld als aanloop naar de VN-top van september. Centraal staan twee van de acht Millenniumdoelen: verbetering van de gezondheid van moeders (doel 5) en bestrijding van hiv/aids (doel 8). Uitgangspunt van het debat is dat Millenniumdoelen alleen gerealiseerd kunnen worden als alle regeringsleiders zich inzetten voor de wereldwijde implementatie van seksuele en reproductieve rechten en de bestrijding van hiv/aids.

Het debat is voor iedereen toegankelijk en volgt op een werkconferentie in de ochtend. Daaraan nemen verschillende deskundigen op het gebied van internationale gezondheid, hiv/aids en seksuele en reproductieve gezondheid deel. Internationale gasten zijn onder meer Simon Mphuka, coördinator van de katholieke koepelorganisatie CHAZ in Zambia, en een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie. In de werkconferentie wordt een actieprogramma voorbereid dat tijdens het debat wordt gepresenteerd. Een panel van Kamerleden en beleidsambtenaren geeft hierop een reactie.


---

Programma-informatie: www.share-net.nl

Contactpersoon: Stephanie Bleeker, coördinator Share-net

Mobiel: 06 23047989