Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 23 maart 2005

Aanhoudingen na reeks diefstallen en inbraken in Lekkerkerk

De Politie Hollands Midden heeft eind februari en begin maart vier jongens van 12, 14, 15 en 17 jaar uit Lekkerkerk en een 44-jarige man uit Bergambacht aangehouden. De jongens worden verdacht van het plegen van een groot aantal diefstallen c.q. inbraken. De man uit Bergambacht wordt verdacht van het aanzetten tot en het uitlokken van enkele inbraken. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan rechter-commissaris die ze in bewaring heeft gesteld. Inmiddels is de voorlopige hechtenis van alle verdachten geschorst. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwooorden.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een melding van een inbraak in een kantine van een sporthal aan de Nicolaas Beetslaan in Lekkerkerk in de
nacht van zondag 6 op maandag 7 februari. Uit het onderzoek bleek dat de verdachten zich sinds november 2004 schuldig hebben gemaakt aan inbraken en diefstallen gepleegd in wisselende samenstellingen. Er werd ingebroken in vaartuigen en in een kantoor in de jachthaven aan de Opperduit, in voertuigen, in bloemenzaken, in een SRV-wagen, in een marktwagen en in schuren. Daarnaast werden er tientallen keren diefstallen gepleegd uit winkels en werden er fietsen gestolen. De inbraken c.q. diefstallen vonden alle plaats in Lekkerkerk.

Bij de inbraken c.q. diefstallen werden diverse goederen weggenomen, zoals kassas, beeldjes, gereedschappen, jacks, verrekijkers, autoradiofrontjes, cds, rookwaren, geld, strippenkaarten, tennisballen, een tuinlantaarn, een waterkompas, een zaklantaarn en een scheerapparaat. De politie vond op aanwijzen van de 15-jarige verdachte veel goederen terug die waren opgeborgen op verschillende locaties. Met enkele van de gestolen gereedschappen werden ook inbraken gepleegd. Een groot deel van de gestolen goederen is inmiddels weer teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De politie is nog wel op zoek naar een aantal eigenaren. De politie heeft onder andere zes frontjes van autoradio-cd-spelers waarvan zeker is dat zij uit autos gestolen zijn. De politie nodigt gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan uit om dit alsnog te doen en te kijken of hun eigendom zich onder de teruggevonden gestolen goederen bevindt. Gedupeerden kunnen zich in verbinding stellen met de politie in Lekkerkerk, telefoon 0900 8844.