Dienstenbond CNV

Informatie over voortgang Algemene Banken CAO
23-03-2005

Uit de media heeft u het bericht kunnen vernemen dat er tussen vakbonden en werkgevers van Banken een onderhandelingsresultaat is bereikt over een nieuwe cao. Tot op heden heeft u daarover van de CNV Dienstenbond nog geen bericht ontvangen. Waarom niet?

Op dit moment zijn de teksten van het onderhandelingsresultaat nog in bespreking. Meestal zijn die zeer snel na een overleg vastgesteld maar dit keer niet. De CNV Dienstenbond had de afspraak gemaakt dat er geen mededelingen naar buiten gedaan zouden worden zolang er geen overeenstemming is over de teksten. Thans ziet het er naar uit dat die overeenstemming pas gerealiseerd wordt na de Pasen. Daarom krijgt u van de CNV Dienstenbond toch enige informatie.

Er komt een onderhandelingsresultaat dat zal gaan over drie belangrijke punten:

* In de branche zal een werknemerspremie voor de pensioenen worden ingevoerd. Dat zal gefaseerd gaan. Maar vanaf 1 januari 2006 zal er de mogelijkheid zijn om pensioenpremie bij werknemers te innen.
* Er zal een studie komen naar de effecten van de kabinetsmaatregelen op het dossier van pensioen, VUT en levensloop. Dit heeft natuurlijk een nauwe relatie met de kosten die gemoeid gaan de huidige pensioenregeling en de toekomstige pensioenregeling/levensloopregeling.

* Loon 1% structureel per 1 mei 2005 en een incidentele van 1% per 1 mei 2005.

Dat zijn de drie belangrijkste items die overbrugd moesten worden omdat het Ziektewet/WAO dossier naar de toekomst is verschoven. De afspraken die gemaakt zijn was het uiterst haalbare. De teksten op die dossiers zijn nog niet door alle partijen goedgekeurd en zodra de teksten zijn goedgekeurd krijgt nadere informatie over het onderhandelingsresultaat en krijgt u een stemformulier.

De CNV Dienstenbond had graag gezien dat alle partijen zich aan de afspraak van radiostilte hadden gehouden, helaas is dat niet gebeurd.

Rest mij u een goede Pasen te wensen en voor nadere informatie over de ontwikkelingen rondom uw CAO kunt zich wenden tot uw bestuurder Erik Langeweg (e.langeweg@cnvdibo.nl)