Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 23 maart 2005

Apenheul neemt afscheid van gorillazoon

Zoon van Bongo krijgt onderkomen bij dochter van Apenheul

Op dinsdag 22 maart, een dag voordat Apenheul zijn poorten weer voor bezoekers opent, verhuisde een klein groepje gorilla's naar een andere dierentuin. Gorillaman Makula vertrok samen met een halfbroertje en een volwassen vrouw naar Limburg. Eindbestemming was de nieuwste dierentuin van Nederland: GaiaPark Kerkrade. Apenheul is mede-oprichter van dat park.

Gorillaman Makula is geboren en getogen in Apenheuls beroemde gorillagroep en is inmiddels 15 jaar oud. Gorilla's worden vanaf die leeftijd volwassen genoemd. Net als mensen, hebben ook gorilla's een puberteit. Bij Makula was die puberteit ruim twee jaar geleden op zijn hevigst. Vader Bongo duldde Makula niet meer in de groep toen hij de vrouwen te vaak begon te pesten. Na een aantal schermut-selingen is toen besloten Makula uit de groep te halen en een nieuw onderkomen voor hem te zoeken. Hetzelfde gebeurde in het verleden al met (half-) broers Pesco en Lukas, die nu met een eigen groep in Saarbrücken en Tel Aviv leven. Makula bewoont nu al anderhalf jaar zijn eigen verblijven en eiland, naast die van Bongo.

Wereldberoemd
Makula is wereldberoemd geworden als één van de gezichten van Greenpeace. Makula is namelijk de enige gorilla ter wereld die (altijd) zijn middelvinger opsteekt. Vier uur na zijn geboorte werd hij namelijk in die vinger gebeten. Zijn vinger kon in een operatie gered worden maar heeft nooit goed kunnen buigen.

Eigen groep
Gorilla's zijn zeer sociale dieren en leven in groepen. Makula kon dus niet te lang alleen blijven. Kort nadat Makula uit die groep is gehaald verhuisde daarom halfbroertje M'tongé ook naar het nieuwe onderkomen. Makula en M'tongé kunnen het heel goed vinden; Makula is M'tongé's steun en toeverlaat geweest sinds M'tongé's moeder een aantal jaren geleden overleed. Afgelopen jaar verhuisde ook een volwassen vrouw uit de groep van Bongo naar Makula's kant van het gebouw. Ondanks dat deze vrouw niet Bongo's favoriete was, is zoiets - in zijn ogen - natuurlijk niet de bedoeling. Omdat beide groepen in hetzelfde gebouw hun onderkomen hebben, leverde dat opnieuw spanningen op. Hoogste tijd dus voor een nieuw onderkomen voor het groepje van Makula. In overleg met de Europese coördinator van het gorilla-fokprogramma is nu besloten dat Makula een eigen groep mag stichten in GaiaPark Kerkrade. GaiaPark opent op 23 april zijn deuren voor publiek. Apenheul is een van de oprichters van het park. In Kerkrade krijgt Makula een mooi en ruim onderkomen waar hij zijn eigen groep kan gaan stichten.

Het transport
Dinsdagochtend in alle vroegte werden de gorilla's één voor één verdoofd, waarna het dier meteen even een medische check kreeg (bloed prikken en gebitscontrole e.d.). Wel bleek het nog een klus om Makula met zijn zware transportkist, samen goed voor zo'n 800 kilo, de vrachtwagen in te krijgen. Met vereende krachten werd de klep omhoog gehesen en kon de kist met Makula ook de vrachtwagen in. Al met al verliep de 'operatie' zeer voorspoedig en voor tienen zat het drietal, ieder in eigen transportkist, in het vrachtwagentje en ging het konvooi op weg. In GaiaPark aangekomen mocht Makula als eerste door de sluis zijn nieuwe onderkomen inlopen. De andere twee volgden spoedig en werden ieder begroet door Makula. Vlot erna gingen ze alledrie op verkenningstocht: het hele binnenverblijf is besnuffeld, beklommen en betast.


- - - einde bericht - - -
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Anouk Ballot, tel: 055 - 3575787, of kijk op www.apenheul.nl

Bijgaand: 3 foto's: Makula en Bongo, Makula's beroemde middelvinger en Makula verdoofd. Deze foto's zijn vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van bijgaand persbericht over Apenheul. Bij gebruik is vermelding verplicht van: Foto Apenheul, Lilian Bartens. Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met Stichting Apenheul nodig.