FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: Prima CAO-akkoord bij Corus

FNV Bondgenoten is meer dan tevreden met het vandaag bij Corus bereikte CAO-akkoord. Op alle belangrijke dossiers, prepensioen, levensloop, tweede ziektejaar en loon, zijn prima afspraken gemaakt. De stakingsdreiging is met het bereiken van het akkoord van de baan. Jos Duijnhoven, bestuurder FNV Bondgenoten:'Ik ben ontzettend blij, het lijkt erop dat Corus is geschrokken van de actiebereidheid van de werknemers. De overvolle kantines en de werkonderbreking dinsdag hebben er zeker aan bijgedragen dat we zoveel hebben kunnen binnenslepen'. Anja Jongbloed, CAO-coördinator van FNV Bondgenoten, noemt het een akkoord om door een ringetje te halen. 'Het is goed te zien dat er ook werkgevers zijn die willen investeren in mensen en de lange termijn en niet alleen gaan voor beknibbelen ten koste van werknemers'.

Pensioen en levensloop: handhaven prepensioen
Over de uittredingsleeftijd is afgesproken dat de werknemers bij Corus met 62 jaar kunnen stoppen met werken. Dit is gelijk aan de huidige uittredingsleeftijd. Overeengekomen is dat dit tegen een gelijke premie gaat en dat de pensioenuitkering gelijk blijft. Ook zijn er afspraken gemaakt over een levensloopregeling.

Gezond werken: betere afspraken dan voorheen
Over het tweede ziektejaar is afgesproken dat werknemers die meewerken aan reïntegratie bovenop de 70 procent een aanvulling van 20 procent ontvangen. Dit is beter dan de bestaande afspraak bij Corus waar werknemers in het tweede ziektewetjaar 70 procent ontvingen met een toeslag die afhankelijk was van het aantal dienstjaren. Verder is de afspraak gemaakt dat er nog een aanvullend en passend pakket ontwikkeld wordt voor werknemers die in de WGA belanden.

Loon: drie procent in 20 maanden
De nieuwe CAO heeft een looptijd van 20 maanden. Per 1 februari 2005 ontvangen de werknemers een structurele loonsverhoging van 1,25 procent. In die loonsverhoging zit een vloer van minimaal 505 euro op jaarbasis. Dit betekent dat voor veel werknemers de feitelijke loonsverhoging fors hoger uitpakt dan 1,25 procent. Voor 1 februari 2006 is een structurele loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent. De bijdrage van Corus aan de ziektekosten wordt verhoogd. Deze bijdrage gaat van 10 euro per maand naar 20 euro per maand.

Meer informatie:
Jos Duijnhoven, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-22245018/02-5856153 Ingrid van den Berg, persvoorlichting FNV Bondgenoten, 030-2738478

23 mrt 05 13:48