CDA

23-03-05
Jos Werner: Opstelling PvdA onbegrijpelijk en teleurstellend

Het is onbegrijpelijk hoe de PvdA heeft gewerkt tegen de eigen opvattingen in, aldus een teleurgestelde Jos Werner na de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester.

De PvdA heeft het machtsstrategische moment volledig uitgebuit. Zij heeft geprobeerd het kabinet schade toe te brengen. Ook heeft deze partij steeds weer geprobeerd om de eigen voorkeur, een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, er door te krijgen. Tot slot heeft de PvdA de indruk gewekt dat de wet, die nog door de Kamer behandeld moet worden, niet deugt.

Werner is teleurgesteld omdat hij tot het laatst toe heeft gehoopt dat de PvdA-fractie verdeeld zou stemmen. Dat is niet gebeurd. Met deze blokkade is ook de optie van een burgemeester die door de gemeenteraad wordt gekozen voorlopig van de baan. De hele procedure zal opnieuw moeten worden doorlopen. Het duurt dus weer minstens zes jaar voordat de gekozen burgemeester er komt. De PvdA heeft daarom heel wat uit te leggen naar de kiezer toe.

De fractievoorzitter zei tot slot nog: Wat de betekenis is voor het kabinet van deze uitslag zal de komende dagen blijken.