DILIGENCE

Diligence: voortekenen forse groei bedrijfsovernames in MKB

P E R S B E R I C H T

'Verkoop je bedrijf in 2005!'

Diligence: voortekenen van
forse groei bedrijfsovernames
in het midden- en kleinbedrijf

Haarlem - Er dienen zich vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb) steeds meer voortekenen aan van een sterke groei van het aantal bedrijfsovernames. Dat zegt Diligence, het grootste onafhankelijke netwerk van intermediairs op het gebied van bedrijfsovernames in het mkb. Zo steeg in de eerste drie maanden van 2005 het aantal door Diligence begeleide transacties met meer dan 50 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2004. Over heel 2004 werden door Diligence 45 procent meer transacties gerealiseerd dan in 2003 en voor 2005 wordt gerekend op een voortgaande stijging.

Het ministerie van Economische Zaken stelde recent vast dat 10 tot 30 procent van de bedrijfsovernames mislukt als gevolg van een gebrekkige voorbereiding. En dat terwijl er mede door de vergrijzing circa 90.000 bedrijven boven de markt hangen. Het daadwerkelijk loskomen van dit aanbod zal zéker als het massaal gebeurt een drukkend effect op de verkoopprijs hebben. Volgens Diligence is het daarom zaak er op tijd bij te zijn ('Verkoop je bedrijf in 2005!'). Dit mede omdat er op het moment een tekort bestaat aan ter overname aangeboden bedrijven, terwijl er sprake is van een veelheid aan potentiële kopers. Bovendien beginnen de banken weer méér bereidheid tot financiering te tonen.

Bij circa de helft van de door Diligence begeleide transacties is er sprake van een overname door particuliere werknemers, al dan niet werkzaam in het bewuste bedrijf.

Diligence signaleert dat steeds meer ondernemers interesse tonen in het fenomeen bedrijfsovername. Zo was de respons op een mailing die het ministerie van Economische Zaken eind 2004 naar 110.000 oudere ondernemers in het mkb zond verrassend groot. Maar liefst 30.000 aangeschreven ondernemers reageerden hierop. Diligence speelt in op deze trend en heeft een product in ontwikkeling waarmee snel en kostenefficiënt de kans op verkoop van een bedrijf systematisch voor de ondernemer in beeld wordt gebracht.