FNV

Werken in callcenter erkend als 'écht beroep'

Voor een beroep moet je kunnen leren. Dat geldt ook voor de callcenterbranche. De opleidings- en examineringsstructuur voor werknemers in de sector is nu compleet.
Een comité van deskundigen heeft op verzoek van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Callcentersector (OOCC) een kwalificatieprofiel vastgesteld. Daarop kunnen particuliere scholingsinstituten een opleiding en examen tot callcentermedewerker baseren.

Wie in een callcenter wil gaan werken kan straks het basisdiploma en een poraktijkdiploma klantcontact medewerker' behalen. Via http://www.oocc.nl zijn deze documenten te downloaden.

De blauwdruk voor particuliere opleiders volgt op de blauwdruk voor reguliere opleidingen die vorig jaar tot stand kwam. Toen ontstond de nieuwe driejarige mbo-opleiding 'Medewerker klantcontact en sales' met de afstudeerrichting 'contactcenter medewerker'.

In het OOCC is onderhandelaar Wim de Ruyter namens FNV Bondgenoten vertegenwoordigd. Hij is erg tevreden over het
beroepscompetentieprofiel en de ermee samenhangende nieuwe opleidingstructuur. "Voor de 170 duizend mensen die dagelijks in een callcenter werken is het een erkenning van hun beroep."

De Ruyter: "We kunnen nu afspraken met werkgevers gaan maken over de mogelijkheid om mensen intern op te leiden, gekoppeld aan een stukje beloning natuurlijk."

Met het oog daarop ziet de vakbondsonderhandelaar uit naar de cao-voorstellen van de werkgevers. Juni vorig jaar liep de cao af. De Ruyter: "Ik wacht al een poosje op een datum voor onderhandelingen. Door het ontbreken van een cao kunnen geen studieafspraken worden gemaakt voor de dertigduizend werknemers die onder deze CAO vallen."