Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 maart 2005


Vragen van de leden Timmermans, Blom en Eijsink (allen PvdA) aan de minister van Defensie


over de afstoting van Orions en de invulling van kustwachttaken voor de Nederlandse Antillen en Aruba


1. Herinnert u zich uw brief inzake de verkoop van Orions aan Duitsland?


2. Gaat de opleiding van Duits personeel langer duren en moet het Marinevliegkamp Valkenburg mede daardoor langer openblijven? Zo ja, wat zijn hiervan de meerkosten en door wie worden deze betaald?


3. Is de definitieve invulling van het civiele alternatief voor Kustwachttaken op de Nederlandse Antillen en Aruba nu geregeld? Zo ja, wilt u de Kamer informeren over de inhoud van die regeling, in het licht van de eisen zoals geformuleerd in uw brief van 17 november 2004?


4. Is met de Britten afgesproken dat de ter beschikking gestelde Nimrods tijdens de overbruggingsperiode uitsluitend zullen worden ingezet voor Search and Rescue en anti-drugs operaties en niet voor milieu- en visserijcontroles, grensbewaking en andere taken? Zo ja, hoe wordt dan invulling gegeven aan de taken die de Nimrods laten liggen?


5. Verloopt de aanpassing van de Fokker 60 vliegtuigen volgens plan of dient rekening te worden gehouden met vertraging? Hoe groot is de mogelijke vertraging en wat zijn hiervan de meerkosten? Hoe worden de kustwachttaken ingevuld als er vertraging optreedt?


6. Wat gebeurt er met de twee Fokker 60 s als vanaf 2007 zal zijn voorzien in een civiele invulling van de Kustwachttaken op de Nederlandse Antillen en Aruba? Voor welke taken zijn deze toestellen dan nog geschikt?


Brief aan de Tweede-Kamer d.d. 12 november 2004


29800X nr 33