Psycho-medisch centrum Parnassia

Geheugenpolikliniek Parnassia geopend int Lange Land Ziekenhuis

Per 1 maart 2005 is Parnassia gestart met een geheugenpolikliniek voor Ouderen in t Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer.

De doelgroep is ouderen met geheugenklachten, zonder dat een duidelijke ziekte te herkennen is. Op de poli probeert de arts te achterhalen welke klachten normaal zijn bij het ouder worden en welke horen bij ziekten die vooral op oudere leeftijd voorkomen. De poli is geopend op donderdagmiddag en vrijdagochtend.

Bij ouderen vinden vaak tegelijkertijd veranderingen plaats op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Hierdoor verlopen ziekten bij ouderen nogal eens anders dan op jongere leeftijd. Vaak leidt dit tot klachten, zonder dat een duidelijke ziekte te herkennen is. In dat geval kan een klinisch geriater gevraagd worden uitgebreid onderzoek te doen. Een klinische geriater is een arts die gespecialiseerd is op het gebied van ouderdomsziekten en geheugenproblemen en probeert te achterhalen welke klachten normaal zijn bij het ouder worden en welke horen bij ziekten die vooral op oudere leeftijd voorkomen.

Beter samenwerken door dichtbij elkaar te werken De mogelijkheden van een goede samenwerking tussen Parnassia en t Lange Land Ziekenhuis worden vergroot door in één gebouw te werken. Bedoeling is dat er van elkaars kennis en mogelijkheden gebruik gemaakt wordt om zo de kwaliteit van zorg te optimaliseren. Door deze unieke samenwerking kan de somatische en psychische zorg in één keer aan de patiënt geboden worden. Benodigde onderzoeken zoals bloedprikken en rontgenonderzoek,worden in t Lange Land Ziekenhuis uitgevoerd, zodat de geriater snel over de benodigde uitslagen kan beschikken. Ander voordeel is de gemakkelijke doorverwijzing naar andere specialismen, waardoor de patiënt sneller geholpen kan worden.

Aanmelding
Patiënten kunnen via de huisarts aangemeld worden.


---