Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

23 maart 2005

Minister Dekker maakt woningbouwafspraken met provincie Limburg

Minister Dekker (VROM) heeft woningbouwafspraken gemaakt met provincie Limburg en de stedelijke gebieden Maastricht, Heerlen, Venlo en Sittard-Geleen. De provincie Limburg gaat de komende vijf jaar (2005-2009) ruim 8.310 woningen bouwen. Voor 5.910 van de 8.310 woningen ontvangt de provincie Limburg van het ministerie van VROM een bijdrage van 9 miljoen euro. Naast afspraken over de woningbouwproductie is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infrastructuur en groen.

Aantallen

De provincie Limburg ontvangt van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van 9,3 miljoen euro. Jaarlijks ontvangt de provincie voor het aantal woningen dat ze dat jaar wil gaan bouwen een voorschot van 65 procent. Pas bij het gereedkomen van de afgesproken jaarlijkse woningaantallen volgt de rest van het budget. Als er niet voldoende woningen worden bijgebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage in de jaren daarna. Minister Dekker zal ieder jaar de woningproductie monitoren om mogelijke belemmeringen tijdig in beeld te krijgen. De woningproductie bedraagt elke jaar 1.662 woningen.

De provincie Limburg kan extra geld krijgen als meer dan 12 % van de woningen is gebouwd door particuliere opdrachtgevers, anders dan bouwers voor de markt. De premie bedraagt in dat geval 1600 euro per woning.

Omgeving

Naast een budget voor woningbouwproductie heeft het Rijk nog een aantal andere budgetten beschikbaar gesteld aan de provincie Limburg. Voor het saneren van bodemverontreiniging is er 10,8 miljoen euro.

Om het woningtekort terug te brengen tot 1,5 procent in 2010 moeten in Nederland de komende jaren circa 445.000 woningen worden gebouwd. Om dit aantal te bereiken maakt minister Dekker afspraken met twintig stedelijke regio's. De minister hecht daarbij grote waarde aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huisvesting van lage inkomensgroepen in de randgemeenten.

Meer informatie:
Download het convenant: http://www.vrom.nl/docs/bouwen_en_wonen/convenant_limburg.pdf (pdf, 140 KB) Dossier Woningproductie: http://www.vrom.nl/woningproductie (achtergrondninformatie over het beleid van de minister om de woningbouw te stimuleren).

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19802 )