Gemeente Epe


Landgoederenvisie aangeboden: goede kansen voor nieuwe landgoederen

Afgelopen vrijdag, 18 maart, heeft wethouder Lagerweij de landgoederenvisie van de SIR-groep ontvangen. De SIR-groep heeft in opdracht van het college een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor ontwikkeling van nieuwe landgoederen binnen de gemeente Epe. In het rapport worden goede kansen gezien voor de duurzame ontwikkeling van nieuwe landgoederen.
Afname agrarische bedrijvigheid
Door onder andere de MKZ-crisis is er veel agrarische bedrijvigheid en daardoor ook haar grondgebruik verloren gegaan. Als gevolg van de terugtredende landbouw dreigt het typerende streekeigen landschap te verdwijnen. Daarom heeft het college vorig jaar besloten om de mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe landgoederen in het buitengebied te onderzoeken.

Start onderzoek
Voordat het onderzoek van start ging heeft het college een verzoek voor subsidie bij de Stuurgroep Experimentele Volkshuisvesting (SEV) van het ministerie van VROM ingediend. Na toewijzing van deze subsidie door de SEV, heeft het college opdracht verstrekt aan de SIR-groep om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor ontwikkeling van nieuwe landgoederen conform het rijks- en provinciaal beleid. In het rapport worden goede kansen gezien voor de duurzame ontwikkeling van nieuwe landgoederen. De nieuwe natuur kan bestaan uit landschappelijke beplantingen, bossen en heide. Maar ook uit zogenaamde nieuwe natte natuur, waarbij bijvoorbeeld waterberging een rol kan spelen. Een initiatiefnemer van een nieuw landgoed heeft de mogelijkheid om een woonhuis van allure te bouwen.

Het college heeft inmiddels een besluit genomen over het aangeboden rapport. Daarnaast heeft zij een aantal beleidsuitgangspunten opgesteld voor nieuwe initiatieven voor landgoederen. De beleidsuitgangspunten liggen vanaf 30 maart vier weken ter inzage in het gemeentehuis. Iedereen kan in deze periode een reactie geven op het voorgenomen beleid rond nieuwe landgoederen. Het college zal, na de beoordeling van de inspraakreacties, de beleidsuitgangspunten medio 2005 aan de raad voor vaststelling aanbieden.
Naar boven