FNV

Cao-akkoord bij Corus voorkomt staking

Met het bereiken van een cao-akkoord bij het staalconcern Corus is de stakingsdreiging van de baan. Vakbondsonderhandelaar Jos Duijnhoven is 'ontzettend blij' met het resultaat.
Op alle belangrijke dossiers, prepensioen, levensloop, tweede ziektejaar en loon, zijn goede afspraken gemaakt, vinden Duijnhoven en cao-coördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten.

Jos Duijnhoven: "Het lijkt erop dat Corus is geschrokken van de actiebereidheid onder de werknemers. De overvolle kantines en de werkonderbreking dinsdag hebben er zeker aan bijgedragen dat we zoveel hebben kunnen binnenslepen."

Anja Jongbloed noemt het een akkoord 'om door een ringetje te halen'. "Het is goed te zien dat er ook werkgevers zijn die investeren in mensen en de lange termijn, en die niet alleen gaan voor beknibbelen ten koste van werknemers."

Werknemers van Corus kunnen nog steeds op hun 62ste stoppen met werken. Overeengekomen is dat premie en pensioenuitkering gelijk blijven. Ook zijn er afspraken gemaakt over een levensloopregeling.

Over het tweede ziektejaar is afgesproken dat werknemers die meewerken aan reïntegratie een aanvulling van 20 procent ontvangen bovenop de 70 procent. Dit is een verbetering ten opzichte van de bestaande afspraak. Daarbij was de toeslag afhankelijk van het aantal dienstjaren.

Verder wordt een aanvullend en passend pakket ontwikkeld voor werknemers die minder dan 65 procent arbeidsongeschikt raken en in de WGA belanden.

De nieuwe CAO heeft een looptijd van 20 maanden. Per 1 februari 2005 ontvangen de werknemers een structurele loonsverhoging van 1,25 procent. In die loonsverhoging zit een vloer van minimaal 505 euro op jaarbasis. Voor veel werknemers pakt de feitelijke loonsverhoging daardoor fors hoger uit dan 1,25 procent.

Per 1 februari 2006 is een structurele loonsverhoging afgesproken van
1,75 procent. Corus gaat de bijdrage aan de ziektekosten verhogen van 10 euro naar 20 euro per maand.