Gemeente Amsterdam

Tentoonstelling in Van Gogh begeleid door dansers 23 maart 2005 - Anne Hofstede

Beeldende kunst gecombineerd met dans, een bijzondere combinatie. Tot 19 juni is in het Van Gogh Museum een tentoonstelling te zien van de Weense Expressionist Egon Schiele (1890-1918). Naast Schiele's expressieve kunst staan performances en dansvoorstellingen op het programma.

De tentoonstelling bevat meer dan honderd werken, voornamelijk gouaches, aquarellen en tekeningen. Het is de eerste overzichtstentoonstelling over Schiele in Nederland. Aanvankelijk werd de Weense schilder sterk beïnvloed door het werk van Gustav Klimt, maar al snel ging Schiele zijn eigen weg. In een aantal werken in de tentoonstelling is de invloed van Vincent van Gogh herkenbaar.

Leven en werk van Egon Schiele

Toen hij in 1918 op slechts 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van de Spaanse griep bezweek, liet Schiele een indrukwekkend oeuvre na. Zijn thema's erotiek, seksualiteit en dood - die zelfs vandaag de dag nog kunnen choqueren - veroorzaakten een groot schandaal in het Wenen van het begin van de twintigste eeuw.

Schiele maakte veel indringende portretten. Hij wilde niet zozeer het uiterlijk van de geportretteerde weergeven, maar probeerde vooral zijn of haar innerlijk bloot te leggen. Tegenwoordig is Schiele het bekendst om zijn vrouwelijke naakten, maar bijzonder indrukwekkend zijn ook de mannelijke lichamen en naakte zelfportretten.

Performances en dans

Als onderdeel van de expositie voeren Marina Abramovic en Dansgroep Krisztina de Châtel live performances en dansvoorstellingen uit in de tentoonstellingszalen. Hun gedeelde fascinatie voor het menselijke lichaam verbindt hun werk met dat van Schiele. De Châtel en Abramovic waren bovendien betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling.

Tijdens de expositie zal elke dag doorlopend een performance te zien zijn door leden van de Independent Performance Group (IPG) onder leiding van Marina Abramovic. Daarnaast maakt Dansgroep Krisztina de Châtel een choreografie, die tweemaal per dag in de expositieruimte zal worden uitgevoerd.

Op iedere vrijdagavond (om 20.15 uur) en elke zondagmiddag (om 16 uur) staat de extra dansvoorstelling Gradual and Persistent Loss of Control op het programma (duur: circa 45 minuten). In de toegangsprijs van het museum (volwassene EUR 10, Museumkaart gratis) zijn de performances en dans inbegrepen.

© Gemeente Amsterdam