Dienstenbond CNV

Enquête arbeidstijdenvoorstel werkgevers Textiel 23-03-2005

Onlangs hebben wij u de voorstellen van de werkgevers toegezonden waarin ook wordt gesproken over aanpassing van de arbeidstijdenregeling en overwerk. Voor de aankomende CAO onderhandeling Textielgoederen wil de CNV Dienstenbond graag van u weten wat u er van vindt. Wij vragen u dan ook bijgaande enquête ingevuld aan ons terug te sturen.

De werkgevers hebben het volgende voorstel gedaan in hun voorstellenbrief met betrekking tot het overwerk en de arbeidstijdenregeling:

Arbeidstijden:

1. De werkgevers stellen voor de maximale arbeidsduur per dag te verhogen tot 9,5 uur. Hierdoor wordt het mogelijk om full time te werken in 4 dagen (38 uur).

2. De werkgevers stellen voor om het overwerk te berekenen op weekbasis i.p.v. dagbasis. Nu krijgt u voor elk uur dat u werkt boven de 8 uur op een dag 25% overwerkvergoeding, ook al werkt u in de rest van de week minder dan 8 uur per dag. Bij berekening van overwerk op weekbasis worden de plus en minuren verrekent in een week en dan krijgt u alleen een overwerkvergoeding als u gemiddeld in de week meer dan 38 uur heeft gewerkt.
3. Bovendien stellen de werkgevers voor, gelet op de piektijden (seizoenswerk) binnen de textielgroothandelsbranche de volgende bepaling in de CAO op te nemen: gedurende een periode van maximaal 13 weken per seizoen (twee seizoenen per jaar) kan er wekelijks 5 dagen van 9 uur gewerkt worden welke wordt gecompenseerd in een dalperiode waarin 7 uur per dag wordt gewerkt.. De seizoenen lopen van 1 januari tot 15 maart en van 1 juli tot 15 september.

Omdat dit vergaande voorstellen zijn van de werkgevers zouden wij graag van u uw mening hierover willen horen. Wij vragen u het bijgaande enquêteformulier uiterlijk maandag 4 april ingevuld naar ons terug te sturen (postzegel niet nodig). Wij zullen uw opmerkingen meenemen in het CAO-overleg.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan: h.devaan@cnvdibo.nl