Dienstenbond CNV

Voorstellen CAO Brandstoffenbedrijf 2005
23-03-2005

In de voorgaande Info van 27 januari hebben wij u gevraagd om voorstellen voor de nieuwe CAO Brandstoffenbedrijf. Deze reacties zijn voor zover mogelijk in de bijgaande voorstellenbrief van de CNV Dienstenbond aan de werkgeversorganisatie opgenomen. Wij vragen u om middels bijgaand stemformulier aan te geven of u akkoord kunt gaan met de voorstellen.

Onlangs heeft de CNV Dienstenbond overleg gehad met de werkgevers om afspraken te maken hoe we de CAO-onderhandelingen gaan aanpakken. Zoals u weet heeft de overheid een aantal ingrijpende wijzigingen met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de pensioenregelingen getroffen. De pensioenen zullen dan ook een belangrijk onderdeel vormen van de CAO-onderhandelingen. Om dit te kunnen doen is afgesproken om de volgende afspraak uit te stellen tot 6 april a.s., zodat ondertussen door het pensioenfonds een onderzoek naar mogelijke oplossingen gedaan kan worden.

De wijzigingsvoorstellen in het kort:

* Looptijd: Van 1 juni 2004 tot 1 juni 2006
* Loon: Ook wij zijn van mening dat de kosten van het levensonderhoud de afgelopen tijd sterk zijn gestegen. Aan de andere kant zien wij ook dat het niet heel erg goed gaat in de branche. Tevens staan er dit jaar een groot aantal punten op de agenda zoals pensioenen en WAO die moeten worden gerepareerd. Wij stellen dan ook een looneis voor van 1,25% in lijn met de looneis die op centraal niveau is vastgelegd.

* Arbeidsongeschiktheid: In 2006 zal de WAO vervangen worden door een nieuwe wet. In de nieuwe wet is het uitgangspunt dat zieke werknemers zo snel mogelijk aan het werk moeten gaan. Doen zij dit niet, dan kan dit grote gevolgen voor het inkomen hebben. Wij stellen dan ook een aantal punten voor om de positie van de werknemer te versterken en meer nadruk te leggen op de verplichting van de werkgever om actief mee te werken aan reïntegratie. In het 2e ziektejaar stellen wij tevens een aanvulling voor tot 100% van het loon bij voldoende reïntegratie-inspanningen.

* Pensioenen en Levensloopregeling: Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar de mogelijke opties. De CNV Dienstenbond vindt het van belang dat daarbij niet alleen iets geregeld wordt voor 55+ (die nog wel fiscaal voordeel hebben), maar dat ook de jongeren een fatsoenlijk perspectief geboden wordt en in de discussie worden meegenomen.

* Vakbondscontributie: Wij stellen voor de fiscale mogelijkheid te gebruiken om, indien gewenst (!), de contributie te betalen uit het brutoloon.

* Kinderopvang: Wij stellen voor de werkgeversbijdrage te verhogen tot minimaal het wettelijk niveau en de leeftijd van kinderen waarop van de regeling gebruik kan worden gemaakt uit te breiden van 4 naar 12 jaar.

* Werkafspraken 2003: Tijdens de voorgaande CAO-onderhandelingen zijn een aantal werkafspraken gemaakt voor najaar 2003. De uitkomsten daarvan zouden in de daaropvolgende CAO-onderhandelingen worden meegenomen. Omdat die onderhandelingen in 2004 niet zijn gehouden stelt de CNV Dienstenbond voor om het tijdens de aankomende onderhandelingen mee te nemen. In de bijlage treft u de werkafspraken aan.

Wij vragen u middels bijgaand stemformulier om voor dinsdag 5 april 2005 aan te geven of u akkoord kunt gaan met de wijzigingsvoorstellen. U kunt het formulier naar ons faxen of terugsturen (postzegel is niet nodig). In de wijzigingsvoorstellen zijn de opmerkingen van de leden inmiddels verwerkt. Voor zover dat niet kon hebben de leden inmiddels een reactie gehad met de reden daarvoor.

Herhaalde oproep leden voor CAO-commissie
In de vorige Info hebben wij gevraagd wie vrijblijvend informatie zou willen hebben over deelname aan de CAO-commissie of leden die meer betrokken zouden willen worden bij het vakbondswerk. Een aantal leden heeft zich inmiddels opgegeven, maar helaas nog niet genoeg. Hierbij dan ook nogmaals de oproep:

De CNV Dienstenbond vindt betrokkenheid van de leden erg belangrijk. Terwijl een bestuurder wat verder afstaat, bent u als lid degene die elke dag de gevolgen van de CAO in de praktijk ervaart. Daarom is er bij veel CAOs een CAO-commissie die de bestuurder ondersteunt met hun kennis uit de praktijk bij de collectieve belangenbehartiging. Ook voor uw CAO willen wij een CAO-commissie oprichten en zoeken leden die willen deelnemen. Terwijl het weinig tijd in beslag zal nemen bent u als deelnemer nog nauwer betrokken bij uw eigen CAO. Mocht u vrijblijvend meer informatie hierover willen, dan kunt u dat aangeven op bijgaand reactieformulier. Na ontvangst van de reacties zullen wij contact met u opnemen en samen met u de mogelijkheden doornemen. Maar ook andere actieve leden zijn van harte welkom. Mocht u meer betrokken willen zijn bij uw vakbond en willen weten wat u voor ons zou kunnen doen binnen uw bedrijf, voor uw collegas of op een ander vlak? Ook dit kunt u vrijblijvend aangeven op bijgaand reactieformulier en wij nemen daarover contact met u op.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan: h.devaan@cnvdibo.nl