Productschap Margarine
23.03.2005
Hoogervorst tevreden over toename gebruik vloeibaar frituurvet in de horeca
Minister Hoogervorst van VWS heeft in reactie op kamervragen van
GroenLinks aangegeven dat hij tevreden is over de toename in het
gebruik van vloeibaar frituurvet in de fastfoodsector. GroenLinks
stelde deze kamervragen naar aanleiding van de uitkomsten van een
onlangs gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Authoriteit
(VWA). Uit dit onderzoek bleek dat inmiddels 30 procent van de
ondernemers frituurt in vloeibaar frituurvet.
Hoogervorst gaf aan een belangrijke rol te zien voor het bedrijfsleven
bij het behalen van de overheidsdoelstellingen voor verzadigd vet en
transvetzuren, door het op de markt brengen van producten met een
verbeterde vetzuursamenstelling en een verminderd vetgehalte. Zowel de
Task Force Transvetzuren als de campagne 'Verantwoord Frituren' werden
als belangrijke initiatieven vanuit het bedrijfsleven aangehaald. De
minister is van mening dat het bedrijfsleven zijn eigen
verantwoordelijkheid dient te nemen en ziet daarom vooralsnog geen
noodzaak om over te gaan tot verplichting van het gebruik van
vloeibaar frituurvet.
Naast de kwestie van het verplicht gebruiken van vloeibaar frituurvet
vroeg de Tweede Kamer ook om de maximale temperatuur van de olie vast
te stellen op 175 graden Celsius. Hoogervorst antwoordde hierop dat
hij dit moment niet van plan is verplichtingen op te leggen ten
aanzien van de baktemperatuur van frituurvet. Wel zal hij in contact
treden met de houders van de Hygiënecode voor de Horeca om navraag te
doen of er aanpassingen nodig zijn.
Hoogervorst gaf tevens aan dat het onderzoek van de VWA zal worden
voortgezet door te blijven controleren op vetgehalte en samenstelling
van de producten. In het geval er misleidende informatie wordt
verstrekt, zal hier zonodig tegen worden opgetreden. Uit het onderzoek
bleek 20 procent van het aantal ondernemers dat middels een vorm van
promotie aangaf vloeibaar te frituren, vast frituurvet te gebruiken.
Hoogervorst gaf aan de voortgang in het gebruik van vloeibaar
frituurvet belangstellend te blijven volgen.
Hierbij de Antwoorden op kamervragen .
Meer informatie over het onderzoek van VWA vindt u hier.