Productschap Margarine


23.03.2005

Hoogervorst tevreden over toename gebruik vloeibaar frituurvet in de horeca

Minister Hoogervorst van VWS heeft in reactie op kamervragen van GroenLinks aangegeven dat hij tevreden is over de toename in het gebruik van vloeibaar frituurvet in de fastfoodsector. GroenLinks stelde deze kamervragen naar aanleiding van de uitkomsten van een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Authoriteit (VWA). Uit dit onderzoek bleek dat inmiddels 30 procent van de ondernemers frituurt in vloeibaar frituurvet.

Hoogervorst gaf aan een belangrijke rol te zien voor het bedrijfsleven bij het behalen van de overheidsdoelstellingen voor verzadigd vet en transvetzuren, door het op de markt brengen van producten met een verbeterde vetzuursamenstelling en een verminderd vetgehalte. Zowel de Task Force Transvetzuren als de campagne 'Verantwoord Frituren' werden als belangrijke initiatieven vanuit het bedrijfsleven aangehaald. De minister is van mening dat het bedrijfsleven zijn eigen verantwoordelijkheid dient te nemen en ziet daarom vooralsnog geen noodzaak om over te gaan tot verplichting van het gebruik van vloeibaar frituurvet.

Naast de kwestie van het verplicht gebruiken van vloeibaar frituurvet vroeg de Tweede Kamer ook om de maximale temperatuur van de olie vast te stellen op 175 graden Celsius. Hoogervorst antwoordde hierop dat hij dit moment niet van plan is verplichtingen op te leggen ten aanzien van de baktemperatuur van frituurvet. Wel zal hij in contact treden met de houders van de Hygiënecode voor de Horeca om navraag te doen of er aanpassingen nodig zijn.

Hoogervorst gaf tevens aan dat het onderzoek van de VWA zal worden voortgezet door te blijven controleren op vetgehalte en samenstelling van de producten. In het geval er misleidende informatie wordt verstrekt, zal hier zonodig tegen worden opgetreden. Uit het onderzoek bleek 20 procent van het aantal ondernemers dat middels een vorm van promotie aangaf vloeibaar te frituren, vast frituurvet te gebruiken. Hoogervorst gaf aan de voortgang in het gebruik van vloeibaar frituurvet belangstellend te blijven volgen.

Hierbij de Antwoorden op kamervragen .

Meer informatie over het onderzoek van VWA vindt u hier.