Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 maart 2005, no. 61

Veiligheid in de kinderopvang

Op 23 maart 2005 worden tijdens een bijeenkomst voor de houders kinderopvang en de deelnemers aan de pilot de resultaten gepresenteerd van een pilot veiligheidsmanagement in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Deze pilot is uitgevoerd in de periode van september tot en met december 2004.

De aanleiding hiervoor was de herziene Wet kinderopvang. In tegenstelling tot voorheen biedt deze wet de mogelijkheid aan ondernemers in de kinderopvang om zelf het veiligheids-en gezondheidsbeleid op te zetten. Voorheen werden deze geconfronteerd met gedetailleerde en soms tegenstrijdige regels van bovenaf.

De ondernemers hebben een drie methoden aangereikt gekregen door de Stichting Consument en Veiligheid. Eindhoven is de eerste stad waarin de methodische aanpak voor het veiligheidsmanagement is toegepast.

Tijdens de bijeenkomst op 23 maart wordt gepresenteerd dat de pilot succesvol is geweest en dat in de relatief korte tijd aansprekende resultaten geboekt zijn. Het gaat dan zowel om het scheppen van de nodige voorwaarden voor een zo veilig mogelijke omgeving, als om het stimuleren dat kinderen en professionals zich veilig gedragen.

Bij de uitvoering van de pilot waren19 kinderopvanginstellingen in Eindhoven ( 11 kinderdagverblijven/buitenschoolseopvang, 6 peuterspeelzalen en 2 gastouderbureaus ) betrokken . Evenzo waren de GGD Eindhoven en de Dienst Brandweer en Crisibeheersing in Eindhoven als toezichthouder betrokken.

De gekozen aanpak is ook met enkele aanpassingen geschikt voor peuterspeelzalen. Het is uniek te noemen dat de gemeente Eindhoven in de verordening kwaliteitseisen heeft gesteld waaraan peuterspeelzalen moeten voldoen. Het gevolg hiervan is danook dat peuterspeelzalen gemotiveerd waren om in deze pilot te participeren. Overigens ontbreekt tot heden landelijke wetgeving voor peuterspeelzalen.

© 2005 Gemeente Eindhoven