Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15.000 gebruikers hebben nu beschikking over supersnel internet

Europa s grootste glasvezelnetwerk geopend in nuenen (nb)

Nuenen, 23 maart 2005

Vanochtend is in Nuenen het grootste glasvezelnetwerk van Europa officieel door plaatsvervangend DG Broesterhuizen (EZ) in gebruik gesteld. Het gaat daarbij om 7.500 aangesloten woningen, winkels, kantoren, bejaardentehuizen, scholen, sportverenigingen, kerken, hotels en ziekenhuizen. Ruim 15.000 gebruikers kunnen aan de slag met een glasvezelverbinding van 100 Mbit/s in twee richtingen (volledig duplex). Omdat het een open netwerk betreft, kunnen verschillende aanbieders in de toekomst hun diensten gaan aanbieden.

De bekabeling valt binnen het project Kenniswijk, een initiatief van de Nederlandse rijksoverheid om versneld glasvezelcommunicatie in Nederland mogelijk te maken. Het net werd gerealiseerd door een coöperatieve vereniging van gebruikers, Ons Net Nuenen, en is aangelegd door de firma Volker Wessels Stevin. Vanaf het eerste begin (d.d. 23 juni 2004) tot aan de openstelling van het net zijn nauwelijks tien maanden verlopen. Belangrijke reden voor het succes is de rijkssubsidie van ¬ 800,- voor elke aansluiting en de ondersteuning van de Nuenense Woningbouwvereniging Helpt Elkander. In Nederland is de verhouding huur- en koopwoningen 50%-50%. Dat betekent dat de woningbouwverenigingen in Nederland ook op andere plaatsen een sleutelrol kunnen vervullen bij de aanleg van glasvezel.

Initiatiefnemer Henri Smits zegt hierover: Woningbouwverenigingen zouden de glaskabel als een normale nutsvoorziening moeten zien zoals elektriciteit of water. Een investering in glasvezel acht ik van groter belang dan een investering in isolatieglas waartoe de overheid alle woningbouwverenigingen momenteel verplicht!

Momenteel is het net geschikt voor internet, tv en radio en telefonie. Het gesprek over meer web-based publieke en sociale diensten en plaatselijke initiatieven is gaande. Het gaat daarbij om diensten in de sfeer van de ouderenzorg, de veiligheid, de gezondheidszorg, de sport, de cultuur en de religie. Het is de bedoeling van Ons Net Nuenen om de kabel ook te gebruiken voor kostenloze telefonie binnen het net van Ons Net Nuenen en voor de uitwisseling van lokale nieuwtjes en diensten. Daarmee is het glasvezelnet zowel een globaal informatiemedium als een belangrijke en supersnelle verbinding voor woord en beeld binnen een identificeerbare samenleving.

Inmiddels is ook in Eindhoven een glasvezelproject op coöperatieve basis opgestart in de wijk Tongelre. Daar meldden zich, sinds de openstelling van de aanvragen op 23 januari, al bijna 6.000 woningen aan. Het lijkt erop dat Ons Net een nieuwe, succesvolle methode heeft gevonden om glasvezel in de Nederlandse samenleving snel uit te rollen. Bij Ons Net komen dagelijks aanvragen binnen vanuit het hele land. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt getracht een netwerk te realiseren, maar daar wachten dienstenaanbieders op kabelexploitanten en vice versa. De vicieuze cirkel lijkt in Nuenen doorbroken doordat Ons Net het initiatief bij de gebruikers zelf legt. Zij richten een coöperatieve vereniging op die de eigenaar van de kabel wordt. Zo ontstaat zeggenschap en inspraak over de hoogte van de kosten. Eerder werden in Nederland volgens ditzelfde model ook Centrale Antenne Inrichtingen voor radio en tv-ontvangst gesticht en geëxploiteerd.


- Einde bericht -

Meer informatie (