Gemeente Haarlem


23 maart 2005
sector Publieksdienst

086/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Legesheffing nodig om kosten in de hand te houden

Gemeente Haarlem gaat kosten van gehandicaptenparkeerkaarten in rekening brengen

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om de kosten die gemoeid zijn met het uitgeven van de gehandicaptenparkeerkaart bij de aanvragers in rekening te brengen. Deze leges zijn kostendekkend. De gemeente Haarlem maakt bij de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart kosten voor een (verplichte) medische keuring, kosten voor de kaart zelf en administratiekosten. Na goedkeuring van dit voorstel door de Haarlemse gemeenteraad zal de regeling waarschijnlijk ingaan per 1 mei 2005.


Bij de begrotingsbehandeling in november 2004 heeft de Haarlemse gemeenteraad al ingestemd met het voornemen om de kosten van een Gehandicaptenparkeerkaart in rekening te brengen.

Gratis parkeren in Haarlem
Mensen die minder dan 100 meter kunnen lopen tussen hun huis en hun voertuig komen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart kunnen zij in steden gratis of tegen een gereduceerd tarief parkeren en gebruikmaken van speciale gehandicaptenparkeerplaatsen. In de gemeente Haarlem kunnen kaarthouders van een gehandicaptenparkeerkaart sinds 20 september 2004 overal in de stad gratis parkeren.

Kosten
De leges voor de gehandicaptenparkeerkaart gaan E 139,00 bedragen. De kaart die de gemeente Haarlem verstrekt is vervolgens vijf jaar geldig. Gebruikers met een inkomen op minimumniveau kunnen via de gemeente kwijtschelding van deze leges aanvragen.

De gemeente Haarlem ziet zich genoodzaakt deze maatregel in te voeren om de kosten van de voorzieningen voor gehandicapten in de hand te houden.


Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl

---- --