ChristenUnie


Argumenten tegen de Europese Grondwet Maandag 21 Maart 2005 - 08:36

Waarom is de ChristenUnie tegen de voorgestelde Grondwet voor Europa? Tien argumenten op een rij:

Nederlandse stem gesmoord


- Nederland krijgt minder invloed. Stemmen van kleine landen wegen minder zwaar..

- Teveel macht gaat naar Brussel. Nederland raakt weer meer controle kwijt over binnenlandse zaken.

- Lidstaten raken op allerlei terreinen hun vetorecht kwijt. Als een meerderheid van Europese vergadering voor is, kan een lidstaat met een afwijkend standpunt een besluit niet tegenhouden. Bovendien, als nationale parlementen bezwaren indienen is de Europese Commissie niet eens verplicht voorstellen te wijzigen. De subsidiariteitstoets, bedoeld als noodrem, remt de Europese trein dus niet af.

Controle kwijt


- Veel vergaderingen blijven achter gesloten deuren. Het is moeilijk om zo onze regeringsvertegenwoordigers te controleren.
- Een nieuwe eigen Europese minister van Buitenlandse zaken suggereert eenheid die er niet is. De EU is te verdeeld over het buitenlands beleid. Dit leidt tot verwarring, conflicten én het inleveren van eigen buitenlands beleid.

- De EU heeft met de nieuwe grondwet geen roulerende voorzitter meer, maar krijgt een voorzitter die mogelijk vijf jaar blijft. Hij of zij krijgt bijna de status van een EU-president.

Vaagheid troef


- Verwijzingen naar de christelijke identiteit van Europa missen
- De lijst met grondrechten zorgt voor meer onduidelijkheid. Ze staan naast het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de Mens (EVRM) en de eigen grondwetten van de lidstaten.
- Omdat binnen de Unie verschillende samenwerkingsverbanden (kopgroepen) mogelijk worden, ontstaan eerste en tweederangs lidstaten
- De politieke doelen zijn veel te vaag.

Grondwet gaat te ver
Samenvattend: de Nederlandse stem wordt gesmoord, we raken de controle kwijt en vaagheid is troef. Daarom zegt de ChristenUnie duidelijk Nee tegen de Grondwet voor Europa.

Deze grondwet is meer dan een herschikking van oude Europese verdragen. Het gaat veel verder. De ChristenUnie wil uiteraard wel praten over een nieuw Verdrag. Maar déze grondwet gaat te ver.

Niet blij met referendum
De ChristenUnie is niet blij met dit referendum. Veel mensen zullen op
1 juni niet gaan stemmen over de grondwet, maar voor of tegen andere Europese zaken. Dingen die niets met deze grondwet te maken hebben, maar die mensen wel dwars zitten. Zoals de euro of de toetreding van Turkije. Dat vertekent uiteraard de uitslag van het referendum. De uitslag van dit referendum is voor de ChristenUnie niet bindend.
---

Europese grondwet: meer weten?
Voor wie meer wil lezen over het Nee tegen deze Grondwet voor Europa: het Wetenschappelijk Instituut geeft een brochure uit over dit onderwerp, te bestellen via wi@christenunie.nl. Voor wie meer wil horen, zijn er debatten in diverse provincies. In de agenda staan de exacte data en plaatsen van de debatten.
---