Gemeente Assen


Facelift voor Rolderstraat en omgeving

Assen, 23 maart 2005

De Rolderstraat wordt weer de straat waar het goed wonen, werken, gezellig winkelen en uitgaan is. De gemeente Assen heeft grootse plannen met de straat en de omgeving. De raad moet beslissen of het project -dat meerdere fasen kent- zal worden gerealiseerd. Het college vraagt de raad om een voorbereidingskrediet van 350.000 euro. Met de plannen wordt vooral versterking van de leefbaarheid van het gebied beoogd.

De plannen bestaan uit drie hoofdfasen:

* het opnieuw inrichten van de Rolderstraat
* de herstructurering van het gebied dat is begrensd door de Rolderstraat, Groningerstraat, Kloekhorststraat en de Fabriciusstraat

* de herstructurering van het gebied ten zuiden van de Rolderstraat

In 2004 is een intentie overeenkomst gesloten met de koper van de TPG-locatie, Bemog projectontwikkeling BV. Met deze marktpartij is de gemeente Assen aan het onderzoeken wat de best (mogelijke) ontwikkelvariant van de locatie is. Op dit moment is de haalbaarheid van een vergaande variant in onderzoek. Deze voorziet in nieuwe bebouwing aan de noordoostkant van de Rolderstraat, op de TPG-locatie, op de hoek Fabriciusstraat, Kloekhorststraat, op de locatie van de huidige Postgarage, op een locatie aan de Noordwestzijde van de Rolderstraat en op de locatie aan de Groningerstraat.

Het voorlopige bouwprogramma ziet er als volgt uit: circa 750 parkeerplaatsen (in een ondergrondse parkeergarage, mede ter vervanging van de bestaande postgarage)
circa 12.000 m2 commerciële ruimten, onder te verdelen in 2 grootschalige publiekstrekkers samen circa 6.250 m2 en 5.750 m2 overige commerciële ruimten
circa 220 woningen, deels grondgebonden woningen in het binnenterrein, deels appartementen.

De ontwikkelingen zijn niet alleen belangrijk voor de Rolderstraat maar zullen de hele binnenstad een nieuwe impuls geven.