Gemeente Deventer

Week 12, 23 maart 2005

GROEIENDE SAMENWERKING TUSSEN DEVENTER EN SIBIU

Het werkbezoek dat meer dan twintig vertegenwoordigers van het Kernteam Interregionale Samenwerking Nederland - District Sibiu, de Stichting Deventer-Roemenië en de gemeente Deventer van 14 tot en met 18 maart aan Sibiu, Roemenië brachten in verband met allerlei lopende projecten en plannen voor de komende jaren, is zeer succesvol verlopen.

Het Kernteam Interregionale Samenwerking zal, op verzoek van de gemeente en het district Sibiu samen met de gemeenten Deventer en Zwolle, het Organisatie adviesbureau Hiemstra & De Vries de komende maanden concrete voorstellen doen voor trainingen in het kader van organisatieontwikkeling van de lokale overheden.

Daarnaast heeft een tweedaagse workshop en training van het Kernteam dat aan Sibiu-kant de samenwerking met Deventer coördineert concrete voorstellen voor verbeterpunten opgeleverd en de samenwerking als geheel versterkt. Eveneens is een plan besproken hoe de partnersteden een bijdrage kunnen leveren aan âSibiu Culturele Hoofdstad van Europa 2007â. Hierover worden in april nadere besluiten verwacht. Sibiu bereidt zich momenteel hierop voor: het centrum van de stad is veranderd in een bouwput en onder andere het eeuwenoude stadsplein wordt volledig gerenoveerd.

Schapenteelt

Op verzoek van de Roemeense partners zal later dit jaar worden nagegaan in hoeverre advies kan worden geleverd bij de problematiek van de schapenteelt op het platteland rondom Sibiu. Daarnaast is het de bedoeling dat in november dit jaar een delegatie van vertegenwoordigers van NGOâs en wijkaanpak Sibiu naar Deventer komt voor een werkbezoek, dat zal bestaan uit een praktijkgericht wijk- en instellingsprogramma. Het idee daarbij is om tevens na te gaan of enkele soortgelijke wijken in de steden Sibiu en Deventer en dorpen rondom Sibiu en Deventer en Overbetuwe op lange termijn voor samenwerking aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Gehandicaptenzorg

Vertegenwoordigers van de projectgroep âSamenwerking Deventer-Sibiu gehandicaptenzorgâ hebben gesprekken gevoerd over ingrijpende hervormingen (deconcentratie, trainingen, opzetten dagbesteding en werkprojecten) binnen de gehandicaptenzorg in het district Sibiu om een aantal programmaâs te formuleren die voor bovenlokale financiering in aanmerking komen.

Brandweerwagens

De Deventer brandweer en de Stichting Deventer-Roemenië hebben twee brandweerwagens van het bedrijf Roto Smeets en de brandweer overgedragen aan de gemeenten Saliste en Cisnadië. De overdracht werd voorafgegaan door een instructiecursus die de brandweer gaf. De stichting besprak eveneens de reguliere activiteiten waaronder de problematiek van de Roma in het dorp Prislop teneinde te komen tot een plan van aanpak voor deze plaats.

Publicatiedatum: 23-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 23 maart 2005