Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

STICHTING RISICOANALYSE HVZ

Sterfte door hart-en vaatziekten in veel gevallen te voorkomen

Groot landelijk onderzoek moet laatste risicofactoren in kaart brengen

Sterfte door hart- en vaatziekten in veel gevallen te voorkomen

Rotterdam, 23 maart 2005 - Recent wereldwijd baanbrekend onderzoek wijst uit dat 90 procent van de hartinfarcten wordt veroorzaakt door negen risicofactoren. Tot nu toe werd dit percentage geraamd op 50 procent. In vervolg op deze zogenaamde Interheart-studie (The Lancet, 11 september 2004) start in Nederland op 23 maart a.s. onder de naam 'Morgengezondweerop.nl' het grootste landelijke onderzoek sinds tien jaar naar het risico dat vijftig-plussers lopen op hart- en vaatziekten. Doel van het onderzoek is meer te weten te komen over de nog onbekende risicofactoren, naast de nu bekende veroorzakers. Het onderzoek is een initiatief van een aantal onderzoeksgroepen van academische ziekenhuizen in samenwerking met Harvard en de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten.

'Eén op de drie Nederlanders sterft aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Met de Interheart-studie is ongeveer 90 procent van de risico's in kaart gebracht. Wij richten ons in ons onderzoek op die nog onbekende 10 procent veroorzakers van hart- en vaatziekten', aldus prof.dr. J.J.P. Kastelein, projectleider van het onderzoek, voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten en hoogleraar Vasculaire Geneeskunde aan het AMC in Amsterdam. 'Daarom gaan we bij ongeveer 75.000 mensen van boven de vijftig een risicoanalyse doen. Het is een onderzoek dat op deze schaal in de afgelopen tien jaar niet eerder heeft plaatsgevonden. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zijn we beter in staat de epidemie van hart- en vaatziekten te bestrijden.'

De negen risicofactoren die uit de Interheart-studie naar voren komen zijn: hoge bloeddruk, roken, diabetes, buikvet, stress, overmatig alcoholgebruik, onvoldoende dagelijkse consumptie van groenten en fruit, onvoldoende dagelijkse lichaamsbeweging en teveel slecht cholesterol. Het onderzoek Morgengezondweerop.nl richt zich op de nog onbekende risicofactoren op hart- en vaatziekten.

Morgengezondweerop.nl
In een grote massamediale campagne worden vijftig-plussers opgeroepen om via een speciale website www.morgengezondweerop.nl een korte enquête in te vullen. Voor mensen die geen internetaansluiting hebben, is een speciaal telefoonnummer opengesteld (0900 - HARTVAAT / 0900 - 427 88 228) waar ze een enquêteformulier kunnen opvragen. Daarnaast zijn meer dan driehonderdduizend enquêteformulieren toegevoegd in het blad Plus Magazine. Ook worden ze landelijk verspreid via diverse openbare gelegenheden. Aan de hand van de enquêteresultaten worden mensen geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek.

Onderzoek
Mensen die zijn geselecteerd voor het onderzoek, worden uitgenodigd om in een speciaal hiervoor ingerichte onderzoekscaravan in ongeveer tien minuten hun lengte, gewicht en bloeddruk te laten meten. Ook wordt wat bloed afgenomen om onder meer cholesterol en bloedsuiker te meten. De uitvoering van het onderzoek is gedelegeerd aan het onderzoekscentrum Epidemiologie Rotterdam en loopt tot en met november 2005. Het onderzoek naar het risico op hart- en vaatziekten wordt uitgevoerd met instemming van de Nederlandse Hartstichting, het Diabetesfonds en verschillende patiëntenverenigingen. Het onderzoek zal resulteren klinisch wetenschappelijk vervolgonderzoek.

Risicobeleving vijftig-plussers
Bijna tachtig procent van de vijftig-plussers vindt dat een gezonde levensstijl belangrijker wordt na het passeren van de vijftig, aldus luidt één van de conclusies van een onderzoek naar de risicobeleving ten aanzien van hart- en vaatziekten onder vijftig-plussers, dat in opdracht van de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten is gedaan. Men weet de risicofactoren op hart- en vaatziekten vrij goed te benoemen. Ofschoon de meeste vijftig-plussers in hun omgeving te maken hebben (gehad) met hart- en vaatziekten. Wanneer men in de omgeving te maken heeft (gehad) met hart- en vaatziekten draagt dit er vaak toe bij dat men meer op de eigen levensstijl gaat letten. Toch geeft slechts een minderheid van de vijftigplussers, die persoonlijk zijn getroffen door een hart- of vaatziekte, aan dat zij hun levensstijl rigoreus hebben gewijzigd. Dus ondanks ondanks het feit dat men door persoonlijke ervaringen wordt geconfronteerd met de ernst van hart- of vaatziekten, wil dit niet zeggen dat dit een directe impact heeft op de levensstijl. Met name rokers worden hier minder door beïnvloed.


---

Noot voor de redactie,