Eerste Kamer der Staten Generaal

zijn eigen minister voluit. De CDA-fractie vindt dat de aanstelling van de burgemeester in de grondwet geregeld ('geborgd') moet zijn. Toch stemde deze fractie voor het schrappen van de benoeming door de Kroon uit de grondwet, omdat dit in het hoofdlijnenakkoord met VVD en D66 bij de kabinetsformatie is afgesproken.

Woordvoerder Dölle van het CDA zei dat het gemakkelijker was geworden voor zijn fractie om voor te stemmen nu de regering wel het hoofdschap van de gekozen gemeenteraad in de grondwet laat staan. Overigens waarschuwde Dölle dat het CDA in de Eerste Kamer zich de vrijheid voorbehoudt om de juridische vormgeving van de direct gekozen burgemeester kritisch tegen het licht te houden. De CDA'er wees er nadrukkelijk op dat instemming met het schrappen van de benoemde burgemeester en commissaris uit de grondwet niet automatisch betekent dat het CDA instemt met de rechtstreeks gekozen burgemeester, zoals minister De Graaf die zich voorstelt. Dit zijn twee afzonderlijke besluiten, liet Dölle doorschemeren.

VVD-woordvoerder Van Heukelum zei in te stemmen met de grondwetswijziging, omdat inmiddels zou vaststaan dat er een voldoende sterke gekozen burgemeester komt en het tegelijk onmogelijk wordt dat de gemeenteraad de burgemeester gaat kiezen, zoals de linkse oppositiepartijen willen.

Woordvoerder Holdijk van de SGP, sprekend mede namens de ChristenUnie, onderstreepte dat deze fracties blijven hechten aan een benoeming door de Kroon van de burgemeester en de commissaris van de Koning. Dat heeft te maken met de opvatting van deze fracties over het functioneren van de decentrale eenheidsstaat. Er kunnen momenten zijn dat een burgemeester of een commissaris namens het Rijk moeten kunnen optreden in een gemeente of provincie, vinden SGP en ChristenUnie.

De enige vertegenwoordiger van de Lijst Pim Fortuyn, Hessing, en de andere eenmansfractie in de senaat, Ten Hoeve, van de Onafhankelijke Senaatsfractie kozen in het voetspoor van D66 voor bestuurlijke vernieuwing.

GroenLinks-woordvoerder Platvoet koppelde de grondwetswijziging aan het voorstel voor de rechtstreeks gekozen burgemeester. Hij sprak van een "dubbelbesluit". Zowel Platvoet als SP-woordvoerder Van Raak drongen aan op een 'open debat' over de wijze van verkiezing van de burgemeester. Daarvan is in hun visie nu geen sprake.
---

link (opent in een nieuw venster) stenogram dinsdag 22 maart 2005 Dit is een downloadbaar word-bestand van 580 Kilobyte word

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.