Gemeente Gouda


cameratoezicht per 1 oktober uitgebreid (23/03/2005)

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 22 maart besloten de gemeenteraad voor te stellen cameratoezicht in de stad uit te breiden. Het gaat om de Markt, de omgeving van de Kleiweg, de Wilhelminastaat en de Guldenbrug. Als de raad akkoord gaat met het voorstel moet per 1 oktober 2005 het cameratoezicht in de nieuwe gebieden geinstalleerd zijn en werken.

In april 2003 is een extern onderzoek afgerond en werd een aanbeveling gedaan over de locaties voor cameratoezicht in Gouda. De gemeenteraad besloot toen voorlopig cameratoezicht in te voeren voor het Stationsgebied en de vier parkeerterreinen. Het college werd verzocht na een jaar een evaluatie van het cameratoezicht te overleggen. De uitkomsten van de evaluatie gaven aanleiding voor uitbreiding.

evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat cameratoezicht een goede bijdrage levert aan een adequate aanpak van de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Zo zijn er 118 aanhoudingen op basis van cameratoezicht verricht en is een daling van het incidentenpatroon in de gebieden (57% op parkeerterreinen) in een jaar geconstateerd. Daarnaast is het gevreesde verplaatsingseffect (waterbed) niet significant opgetreden; Volgens metingen van de NS is het veiligheidsgevoel op het station overdag maar vooral s avonds gestegen.

De resultaten op het gebied van opsporing en vervolging maar ook op het terrein van hulpverlening zijn grotendeels behaald dankzij het live uitkijken gedurende 15 uur per dag. De politie realiseert bij benadering in 90 % van de gevallen een opvolging in geval van constatering van overtredingen op heterdaad.

goede impuls
De samenwerking op diverse gebieden tussen verschillende partners in bijvoorbeeld het stationsgebied maar ook op andere veiligheidsprojecten heeft mede door de invoering van cameratoezicht een goede impuls gekregen. Uit de evaluatie blijkt dat ook tussen politie en Stadstoezicht dankzij het cameratoezicht een hechtere samenwerking in breder opzicht is ontstaan die zich echter nog verder moet ontwikkelen. De inzet op straat wordt nog beter afgestemd zoals bijvoorbeeld al is gerealiseerd onder het convenant Stationsgebied.

omvang nieuwe gebieden
et het oog op het uitbreidingsvoorstel is hernieuwd gekeken naar het incidentenpatroon. Daaruit blijkt dat een uitbreiding naar het gebied Markt en Kleiweg en omgeving nog steeds opportuun is. Tevens is daaruit gebleken dat het gewenst is het gebied op twee punten uit te breiden. Het betreft de omgeving Guldenbrug en de Wilhelminastraat alsmede de aansluiting van deze gebieden aan het reeds voorgestelde gebied. Het is wenselijk deze uitbreiding structureel op te nemen in plaats van het op termijn inzetten van tijdelijk cameratoezicht in deze gebieden. Uit de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan blijkt de wenselijkheid de veiligheid in deze toegangswegen tot de binnenstad te vergroten.

andere problemen in de binnenstad
De problematiek en de omstandigheden in de binnenstad zijn van een geheel andere aard dan in de huidige gebieden. Delicten als zakkenrollen, geweld, overlast jeugd, en dronkenschap gepleegd in drukke gebieden in de binnenstad, met name in de nachtelijke uren, zijn lastiger te constateren dan delicten gericht tegen statische voorwerpen zoals voertuigen en fietsen. Ondanks de hogere moeilijkheidsgraad wordt met cameratoezicht de pakkans toch vele malen vergroot. Ook dient het als ondersteuning van de inzet van politie en toezichthouders bij incidenten. Met name preventie is hier van groot belang. Uit de evaluatie van het toezicht op de parkeerterreinen blijkt dat cameratoezicht heeft geleid tot een spectaculaire reductie van het aantal delicten.

locatiebijlage bij persbericht

a. Cameragebied I (het gebied volgens rapport 2003)

Markt, Stoofsteeg, Korte Tiedeweg, Lange Tiedeweg, Korte Groenendaal, Lange Groenendaal, Naaierstraat, gedeelte Achter de Vismarkt, Wijdstraat, Torenstraat, gedeelte Dubbele Buurt, gedeelte Lage Gouwe, gedeelte Hoge Gouwe, Jeruzalemstraat, Zeugstraat. St. Anthoniestraat, Achter de Waag, gedeelte Nieuwe Markt, Agnietenstraat en Nieuwstraat.

Voorstel toevoeging aan dit gebied:

Kerksteeg, Achter de Kerk, Wilhelminastraat, Rozendaal, Paradijs, overige gedeelte Lage Gouwe, overige gedeelte Hoge Gouwe, gedeelte Keizerstraat, gedeelte Turfmarkt, Aaltje Bakstraat, gedeelte Raam, Vlamingstraat, gedeelte Vest, Guldenbrug , gedeelte Turfsingel en gedeelte Veerstraat.

b. Cameragebied II ( het gebied volgens rapport 2003)

Kleiweg, Kleiwegstraat, Hoogstraat, gedeelte Korte vest, gedeelte Regentesseplantsoen, gedeelte Turfmarkt en gedeelte Blauwstraat. Footer