Productschap Diervoeder

23/03/2005

Wijzigingen GMP18b Programma salmonella monitoring

Bestemd voor: Mengvoederbedrijven, Producenten en handelaren van voedermiddelen en Certificatie-Instellingen

Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft in haar vergadering van februari 2005 wijzigingen in de GMP18b-standaard vastgesteld. De wijzigingen betreffen een alternatief voor de stofzakbemonstering salmonellabestrijding in de kalkoensector en aanpassingen m.b.t. kritische voedermiddelen en serotypering.

Alternatief Stofzakbemonstering salmonellabestrijding kalkoensector In de IKB regeling voor kalkoenbedrijven is een bepaling opgenomen met betrekking tot stofzakbemonstering. Als alternatief voor deze stofzakbemonstering in de IKB-regeling is in samenspraak met alle betrokkenen (mengvoederbereiders, kalkoensector, Productschap pluimvee en eieren) een protocol bemonstering kalkoenvoeders opgesteld. Dit protocol is toegevoegd in GMP18B (zie paragraaf 4.5 van Bijlage VIII).

In vervolg hierop zal de stofzakbemonstering voor kalkoenvoeders uit de IKB regeling kalkoen worden geschrapt.

Kritische voedermiddelen en serotypering
De in 2004 door het PDV bestuur vastgestelde aanpassingen met betrekking tot de salmonella kritische voedermiddelen en de serotypering van voedermiddelen zijn overgenomen in GMP18b (zie grijs gearceerde tekst). De vastgestelde salmonella kritische voedermiddelen zijn:

* Franse tarwezemelen

* Europees zonnebloemzaadschroot

* Raapzaadschroot

* Zuid-Amerikaans sojaschroot

* Onbehandeld vismeel

* Eischalen

De wijzigingen zijn bindend per 1 april 2005.