Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Huizinga - Heringa (ChristenUnie) over het lot van de door de tsunami getroffen Birmezen in Thailand. Deze vragen werden ingezonden op 16 februari 2005 met kenmerk 2040508650.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne - van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne - Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Huizinga - Heringa (ChristenUnie) over de situatie van de door tsunami getroffen Birmezen in Thailand.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de benarde situatie waarin in Thailand wonende Birmese slachtoffers van de tsunami zich bevinden?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Heeft u een verklaring voor het verschil tussen de gegevens van de Thaise autoriteiten waaruit blijkt dat slechts twee Birmezen zijn omgekomen als gevolg van de tsunami en de schattingen die in omloop zijn volgens welke het werkelijke dodental veel hoger ligt en het vele honderden dodelijke slachtoffers betreft, misschien zelfs duizenden?

Antwoord

Nee, het is niet bekend op welke wijze deze cijfers tot stand zijn gekomen en of ze betrouwbaar zijn. De regering zal, in samenwerking met betrokken organisaties, zich inspannen om helderheid te krijgen in deze cijfers.

Vraag 3

Is het waar dat de Birmezen die de ramp overleefd hebben en hun identiteitspapieren kwijt zijn, zich in mensonterende omstandigheden moeten verschuilen, als ze niet willen dat ze door de Thaise autoriteiten worden opgepakt en het land worden uitgezet?

Vraag 4

Deelt u de conclusie dat de Birmese overlevenden van de tsunami niet alleen te lijden hebben van de gevolgen van de ramp, maar ook nog eens het nodige te duchten hebben van de Thai en dan vooral van de Thaise politie?

Antwoord

Het is bekend dat de Thaise overheid een hard beleid heeft jegens illegale immigranten. De EU heeft in het verleden bij de Thaise overheid aandacht gevraagd voor met name de humanitaire aspecten van deze kwestie. Er zijn betrouwbare berichten dat Birmese immigranten op inhumane manier zijn behandeld na de tsunami en zijn uitgewezen naar Birma. Een bijkomend probleem is dat de Birmese ambassade in Thailand zich, in tegenstelling tot andere ambassades, in het geheel niet bekommert om de eigen onderdanen.

Vraag 5
Bent u bereid om (in EU-verband) druk uit te oefenen op de Thaise autoriteiten om te voorkomen dat legale Birmese migranten die door de ramp hun identiteitspapieren zijn kwijtgeraakt de grens worden overgezet naar Birma, en te bevorderen dat hen in plaats daarvan een nieuwe werkvergunning wordt verschaft?

Antwoord
Het kantoor van de International Organization for Migration (IOM) van de VN is reeds actief op dit terrein. De regering zal voorstellen dit onderwerp in EU-verband te bespreken.

Vraag 6
Bent u bereid humanitaire initiatieven van lokale Thaise en Birmese hulporganisaties, die opkomen voor deze zwaar getroffen groep, te steunen? Ziet u nog andere mogelijkheden om de getroffen Birmezen in Thailand te ondersteunen?

Antwoord

De ambassade in Bangkok heeft hierover contact met enkele niet-gouvernementele organisaties die activiteiten ontplooien op dit gebied en zal met hen overleggen wat in dit kader de beste aanpak is. Van de ambassade is vernomen dat tot dusver World Vision een opvangkamp voor Birmese migranten heeft ingericht. Het International Office for Migration (IOM) van de VN een missie naar het gebied heeft gestuurd.

---- --