De Unie


Stakingen bij Corus afgewend
23/03/2005
De Unie: âMetaalvoorman Kraaijeveld nu aan zetâ

Culemborg, 23 maart 2005 - De Unie verwacht dat het principeakkoord bij Corus een voorbeeldwerking heeft naar de metalektro-CAO. Bij Corus zijn stakingen definitief van de baan, nu er een principeakkoord is bereikt tussen de staalproducent, De Unie en de andere bonden. âAls het bij Corus kan, kan het zeker in de metaalâ, zegt Unieonderhandelaar Han ter Halle.

De moeizame onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 180.000 werknemers in de metaal dreigen namelijk eveneens in stakingen te ontaarden. âDat is tragisch en onnodigâ, zegt Han ter Halle, Unieonderhandelaar in de metaal. âWe moeten helaas concluderen dat de metaalwerkgevers vooralsnog een principiële discussie over âlanger en meer werkenâ voeren en niet de wil hebben om eruit te komen. Metaalvoorman Arie Kraaijeveld kan het zich nu niet meer permitteren achterover te leunen in zijn stoel. Hij is aan zetâ, aldus Ter Halle, die verder aangeeft dat het pensioenfonds in de metaal gezonder is dan het Corus-pensioenfonds. âAls de metaalwerkgevers de onderhandelingen zouden ontdoen van haar âpolitiekeâ geladenheid, dan is een akkoord realiseerbaar.â

Het overleg met Corus kwam in een stroomversnelling, nadat De Unie de staalproducent had opgeroepen weer te gaan praten. Uiteindelijk heeft er gister al informeel overleg plaatsgevonden tussen Corus, De Unie en de VHP. De andere bonden sloten zich vanmorgen aan bij het formele overleg.

Hoofdpunten CAO Corus
Het Corus-personeel krijgt in de nieuwe CAO een loonsverhoging van
1,25 procent (met vloer) op 1 februari 2005 en 1,75 procent op 1 februari volgend jaar. De CAO kent een looptijd van 20 maanden en loopt af op 1 oktober 2006.

Overige hoofdpunten

* Ziektekostenbijdrage werkgever naar ⬠250;
* Pensioen op 62 jarige leeftijd haalbaar. Dit wordt in technische werkgroep uitgewerkt;

* 1e ziektejaar loonaanvulling tot 100%; 2e ziektejaar loonaanvulling tot 90%.