FNV

FNV wikt over SER-voorstel WW nieuwe stijl

Het SER-voorstel voor een nieuwe WW is duizend keer beter dan wat het kabinet oorspronkelijk wilde. Met die boodschap trekt FNV-bestuurder Ton Heerts de komende weken het land in, zo meldt FNV e-Magazine van 23 maart.

"Ik verwacht geen applaus. Maar het is een evenwichtig voorstel, dat in de hele breedte bekeken moet worden." FNV-bestuurder Ton Heerts gaat de komende weken in gesprek met de achterban over het conceptadvies van de SER over de herziene WW.

Tevreden over het resultaat? "Ik ben pas tevreden als ik met de achterban heb gesproken. Maar het voorstel dat er nu ligt, is duizend keer beter dan de kabinetsplannen."

Grootste winstpunt is volgens Heerts dat ook jongeren weer recht hebben op WW en dat de nadruk op preventie ligt. Voor ouderen verdwijnt in de bijstand de vermogens- en partnertoets en komt er een rem op het nutteloos verplicht solliciteren.

In het nieuwe stelsel is er twee maanden een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende loon wanneer er in de laatste 39 weken minimaal 27 weken is gewerkt. Daarna ontvangen werklozen een maand lang 70 procent van hun laatste loon.

Verder krijgen mensen die minimaal vier jaar aan de slag waren voor ieder gewerkt jaar een maanduitkering van 70 procent. Het maximum daarbij is 35 maanden. De WW-uitkering duurt dus maximaal drie jaar en twee maanden tegen vijf jaar nu.

"We hebben verminderingen weten om te bouwen tot veranderingen", zegt Heerts. "En geprobeerd pestwetgeving, zoals het aftrekken van de ontslagvergoeding van de WW, te vermijden."