Gemeente Apeldoorn

Gemeente, dorps- en wijkraden en partners starten proef met nieuwe stadsdeelaanpak

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten om een proef te starten voor een andere aanpak van het wijkgericht werken. Ook de 23 dorps- en wijkraden en de partners in de wijk als de woningcorporaties, de politie, Stichting Alert en Stichting Wisselwerk hebben hun medewerking toegezegd.

Voorstellen
Het college heeft in maart 2004 de nota 'Een brug naar meer participatie' vastgesteld. In deze nota is het gebiedsgericht werken van de gemeente Apeldoorn geanalyseerd en zijn verbetervoorstellen gedaan. De verbetervoorstellen hadden betrekking op de volgende doelen:

* Gebiedsgericht werken meer toekomstgericht maken
* Verbeteren van de samenwerking en communicatie in de wijk
* Versterken van de uitvoering (betere en snellere dienstverlening op uitvoeringsniveau)

* Verbeteren verhouding overheidburger.

Deze verbetervoorstellen hebben geresulteerd in een nota Nieuwe kaders wijkgericht werken, de stadsdeelaanpak.

Instrumenten
De instrumenten van de stadsdeelaanpak zijn:

* een toekomstagenda, waarin in ieder stadsdeel alle betrokken partijen vier of vijf themas benoemen waarop ze extra inspanning gaan leveren

* een jaarlijks stadsdeelplan: het scharnierpunt tussen enerzijds de toekomstagenda en anderzijds de dagelijkse leefbaarheid in de wijk en uitvoeringsproblemen die daar gesignaleerd worden
* actielijsten.

Stadsdelen
Er zijn zes stadsdelen (Noordoost, Noordwest, Zuidoost, Zuidwest, Binnenstad en Dorpen). Per stadsdeel wordt een overlegplatform gevormd. Een stadsdeelwethouder is verantwoordelijk voor een stadsdeelplan en de verankering daarvan in jaarplannen van de gemeentelijke diensten. De stadsdeelmanager (voorheen wijkcoördinator/manager) is de verbindende schakel tussen de wijk en de gemeentelijke diensten.

Proeftuinen
De onderdelen van de stadsdeelaanpak worden in 2005 in de praktijk uitgeprobeerd, in de vorm van proeftuinen. In vijf stadsdelen starten de partners de volgende proeftuinen:
1. Toekomstagenda (stadsdeel Noord-West en stadsdeel Zuid-Oost hebben belangstelling)
2. Stadsdeelplatform (stadsdeel Noord-West heeft belangstelling) 3. Sociaal aan zet (stadsdeel Zuid-Oost heeft belangstelling) 4. Bewonersparticipatie (stadsdeel Zuid-West heeft belangstelling) 5. Stadsdeelplan (Binnenstad heeft belangstelling).

De proeftuinen worden uitgevoerd in de periode 1 mei31 december 2005. De stadsdelen krijgen bij aanvang van de proeftuin kaders mee waar de proeftuin aan moet voldoen. Deze kaders hebben betrekking op looptijd, budget, professionele ondersteuning en eindresultaat.

In de periode januarifebruari 2006 worden de proeftuinen geëvalueerd. Dit leidt tot een eindrapportage met aanbevelingen voor de stadsdeelaanpak. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 zullen het nieuwe college en de nieuwe raad definitief besluiten over de invoering van de stadsdeelaanpak.

Voor het laatst bijgewerkt op: 21-mrt-2005 04:23