Gemeente Den Haag

maart 2005
Den Haag wil blijven groeien (23 maart)

Het college van Burgemeester en Wethouders nodigt de inwoners van Den Haag uit mee te denken en te praten over de toekomst van de stad. Om in de toekomst een sterke stad te zijn met goede voorzieningen, prettige woningen, voldoende werkgelegenheid en een goede bereikbaarheid, moeten nu plannen worden gemaakt. Deze plannen worden vastgelegd in de Structuurvisie Den Haag 2020 waarin de ambitie om de stad verder te ontwikkelen als internationale stad centraal staat.

De ambitie van Den Haag
Het college wil graag inspelen op de toekomstige ontwikkelingen en daar ook in sturen in het belang van de stad en haar bewoners. Den Haag wil ook in de toekomst een prettige en gezonde stad zijn om in te wonen, te werken en te recreëren en vooral ook een leefbare stad en samenleving voor de huidige bewoners, hun kinderen en kleinkinderen. De huidige plannen zijn over enkele jaren uitgevoerd en er liggen geen nieuwe op de plank. In de toekomstvisie zijn zes 'kanskaarten' benoemd: zes gebieden in de stad waar zich kansen voordoen voor de toekomstige ruimtelijke onwikkeling. Daarbij wil het stadsbestuur vooral gebruik maken van de typische Haagse kwaliteiten als de ligging aan zee, het internationale karakter en de waardevolle groengebieden.

Kanskaarten
Een van de kanskaarten is het ontwikkelen van de kust als internationale zone. De twee 'unique selling points' van Den Haag, de ligging aan zee en de internationale stad van recht en vrede, bieden goede ontwikkelingskansen. Hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van het kustgebied is het waarborgen van de kustveiligheid. Door verdichting in de badplaatsen Kijkduin, Scheveningen-Bad en -Haven in de vorm van hoogwaardige woningbouw en regionale voorzieningen zal het aantal bewoners en bezoekers aan de kust aanzienlijk toenemen. Voorwaarde is dat de bereikbaarheid van het gebied verbetert, bijvoorbeeld door opwaardering van tramlijn 11 en de komst van Randstadrail. De kustzone krijgt zo veel meer betekenis voor Den Haag als internationale stad dan deze nu heeft.
Wethouder Norder van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen wil de duinen en het groen van Den Haag zeker behouden voor de toekomst: "De inzet is er vooral op gericht de bestaande bebouwing en activiteiten aan de kust te verbeteren en te versterken". Het college ziet onder andere mogelijkheden voor economische ontwikkeling rond de A4, woningbouw langs delen van de Lozerlaan en verdichting en versterking van het centrum van de stad.

Sterke stad van belang voor de inwoners
Het gemeentebestuur gaat uit van een lichte groei van Den Haag omdat dit maatschappelijk en financieel positieve effecten heeft. Daarbij wordt ingezet op het aantrekken van meer mensen met een midden- of hoger inkomen, want die zijn ondervertegenwoordigd binnen de stadsbevolking. Zowel de omvang als de samenstelling van de bevolking zal dan een positief effect hebben op de voorzieningen in de stad (onderwijs, theaters, musea, sport, groen, toeristische attracties, etc.) Een sterke stad betekent ook dat het investerings- en bestedingsklimaat verbetert en de werkgelegenheid toeneemt. Positieve ontwikkelingen voor de toekomst van Den Haag, maar vooral ook voor de mensen die er wonen.

In gesprek met de stad
Het college wil zowel met de inwoners van Den Haag in discussie over de toekomst van de stad, als met betrokkenen uit de regio, buurgemeenten, provincies, rijksoverheid en mensen uit het bedrijfsleven.
De bewoners van Den Haag worden nadrukkelijk gevraagd hun stem te laten horen. Dit kan op verschillende manieren: In de maand april worden stadsgesprekken georganiseerd. De gesprekken vinden plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur en worden gehouden op verschillende locaties in de stad.
Inwoners van Den Haag kunnen tijdens één van de zes stadsgesprekken aangeven wat zíj van belang vinden voor het Den Haag van 2020. De stadsgesprekken moeten het gemeentebestuur antwoord geven op de vraag hoe - in welke mate en in welke richting - de stad Den Haag zich de komende jaren wil ontwikkelen. Hoe groot willen we de stad laten groeien en wat zijn daar de gevolgen van? Als we gaan bouwen, waar en hoe doen we dat dan? Hoe zorgen we voor een prettige, veilige, leefbare stad? Moeten we om de stad bereikbaar te houden meer wegen aanleggen of zoeken naar nieuwe systemen voor openbaar vervoer?

Naast deelname aan de stadsgesprekken zijn er ook andere mogelijkheden om mee te praten en te denken. Via internet kunnen Hagenaars reageren op stellingen, of hun mening geven aan enquêteurs die door de stad lopen en er komt nog een chat-avond met wethouder Norder.

Verslagen van de gesprekken en debatten worden in de maand april op de website www.denhaag.nl/structuurvisie gepubliceerd. Alle geïnventariseerde meningen en reacties worden gebundeld in een verslag. Op basis daarvan wordt de Structuurvisie verder uitgewerkt. De ontwerp-structuurvisie wordt nog voor de zomer vastgesteld in het college. Naar verwachting neemt de Gemeenteraad na de zomer een besluit over de Structuurvisie.