Novib

Wapens horen niet thuis op school

Tweede 'Columbine' direct gevolg van te soepele wapenwet

Het bloedbad op de Red Lake High School, in Minnesota, Amerika, afgelopen maandag heeft iedereen geschokt, maar toch overheerst in Nederland vooral een nonchalante houding: "Dit gebeurt alleen in Amerika, daar is het gemakkelijk om aan een wapen te komen, je ouders hebben er wel één in een nachtkastje liggen en de kogels koop je in de supermarkt. Zoiets zou hier toch nooit gebeuren."

Het lijkt zo ver van huis, maar ook hier dreigt dit gevaar. Niemand is de dood van Hans van Wieren, conrector van het Terra College vergeten.
1 op de 9 jongeren in de leeftijd 15 tot 25 jaar neemt een wapen mee naar school. Er is een toename van geweld op school geconstateerd. Het is wachten op een volgend incident.

Novib en de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld bundelen hun krachten en gaan samen campagne voeren tegen wapens en geweld op school. De campagne, Wapen jezelf met woorden, start in oktober en bestaat onder andere uit een scholentour, een website, een digitale handtekeningenactie en een link met Zuid Afrika.

Onderdeel van de campagne is dat jongeren worden opgeroepen om via www.controlarms.nl of (vanaf 11 mei 2005) www.wapenjezelfmetwoorden.nl te tekenen voor de controle op wapenhandel. Elke dag leven miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in angst voor gewapend geweld. Elke minuut wordt een van hen door vuurwapens gedood. Wapenhandel moet onder strikte controle komen. Zodat wapens geen plaats krijgen op school.

De campagne Wapen Jezelf met Woorden van Novib en de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld start in oktober 2005. Meer informatie hierover is vanaf 11 mei te vinden op www.wapenjezelfmetwoorden.nl Bron: Novib, 23 maart 2005